dinsdag 15 januari 2019

Politie Letland neemt recordhoeveelheid cocaïne, twee ton, uit Ecuador in beslag

Cocaïne had vermoedelijk niet Letland als eindbestemming


Vondst resultaat samenwerking autoriteiten Letland, politie Ecuador en Amerikaanse DEA


De Staatspolitie van Letland heeft, in samenwerking met de autoriteiten in andere landen, twee ton cocaïne in beslag genomen - Letlands grootste cocaïnevangst tot nu toe, zoals de staatspolitie persbureau LETA informeerde. 

De Staatspolitie, in samenwerking met de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA), de Ecuadoraanse politie en de terrorismebestrijdingseenheid Omega van de Staatspolitie, vond 8 januari 2019 een zending van 42 kartonnen dozen in de regio Koknese, vermoedelijk verzonden vanuit Ecuador. De dozen bevatten 1.195 briketten met verschillende labels - TNT, Badboys, Gold en anderen.


Te oordelen naar foto's, vrijgegeven door de Staatspolitie, werden de drugs aangetroffen bij een houtverwerkend bedrijf. Op de foto's is te zien dat cocaïne verpakt was in bananendozen en dozen met het logo van bouwbedrijf K Senukai.

Tests worden voortgezet, maar er is al vastgesteld dat het aandeel van de cocaïne in de briketten 80 procent bedraag, zei de hoofdcommissaris van de Criminal Police, Andrejs Grisins. Eén briket bevatte 1.000 gram van de stof. De totale waarde van cocaïne op de zwarte markt zou bijna 1 miljard EUR bedragen, voegde Grisins eraan toe.

De Staatspolitie heeft vijf burgers van Letland aangehouden in verband met de zaak. Drie van hen blijven in hechtenis, de andere twee zijn op eigen gelegenheid vrijgelaten. Een is in het verleden  veroordeeld voor smokkel en witwassen. De politie blijft aan de zaak werken om te bepalen naar welk land de cocaïne had moeten gaan. Grisins wees erop dat drugs meestal via Letland worden vervoerd, hetzij naar Scandinavië, hetzij verder naar het oosten.



Hoofdinspecteur Ints Kuzis van de Staatspolitie vertelde verslaggevers dat de operatie een succes was. 'De hoeveelheid in beslag genomen cocaïne is ongekend', zei hij, eraan toevoegend dat de cocaïne bedoeld was om via Letland naar een ander land te worden verzonden.

Onder de Criminal Law van Letland kunnen personen die zijn opgepakt voor drugssmokkel worden veroordeeld tot maximaal 15 jaar gevangenisstraf.

De Ecuadoraanse krant El Comercio schreef, verwijzend naar de Ecuadoraanse politie, dat ongeveer drie ton cocaïnehydrochloride in beslag was genomen tijdens twee operaties in Letland en de Stille Oceaan en dat zes personen waren aangehouden. In Letland werden de drugs - verborgen in bananendozen die uit Ecuador werden verscheept - gevonden op een boerderij, meldde de krant.

(Suriname Mirror/LETA/El Uuniverso/Baltic News Network/protesti.lv/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten