vrijdag 25 januari 2019

Amerikaanse missionaris stelt geïsoleerde inheemse stam in Brazilië bloot aan ziekten

'Zelfs als er geen direct contact is geweest, is kans op overdracht ziekten naar het geïsoleerde gebied groot'


Een Amerikaanse missionaris die in Brazilië opereert, heeft een geïsoleerde inheemse stam blootgesteld aan ziekte en mogelijk de dood, zei de afdeling Inheemse Zaken van de Braziliaanse overheid (FUNAI, Fundação Nacional do Índio) woensdag 23 januari 2019. 

Steve Campbell , een Amerikaanse christelijke missionaris uit Maine, ging vorige maand het gebied binnen van de Hi-Merimã-stam, een van de weinige stammen in Brazilië die geen contact hadden met de buitenwereld.


'Het is een geval van schending van de rechten en blootstelling aan het risico van de dood van een geïsoleerde inheemse bevolking', aldus een FUNAI-woordvoerder in een schriftelijke verklaring aan de Thomson Reuters Foundation. 'Zelfs als er geen direct contact is geweest, is de kans op overdracht van ziekten naar het geïsoleerde gebied groot.'

Er is een toenemende kans dat zendelingen contact proberen te maken met geïsoleerde stammen in Brazilië na de benoeming door president Jair Bolsonaro van een evangelische prediker als de nieuwe minister belast met inheemse zaken, aldus experts. Tijdens zijn campagne beloofde Bolsonaro om beschermd land te openen en 'geen centimeter' af te bakenen voor inheemse volkeren of quilombolas - afstammelingen van weggelopen slaven. 

Campbell kampeerde in het gebied dat de Hi-Merimã bezetten en betrad een van de recent verlaten kampen van de geïsoleerde stam, aldus FUNAI. Pogingen om Campbell te bereiken waren niet succesvol.

Er is weinig bekend over de Hi-Merimã, die in de staat Amazonas wonen. Ze werden bekend door het afwijzen van contact met de buitenwereld en het onderhouden van vijandige relaties, zelfs met andere inheemse gemeenschappen.

Details over met wat voor soort straffen Campbell kan worden geconfronteerd zijn niet duidelijk, omdat FUNAI federale Officieren van Justitie of de politie nog niet heeft geïnformeerd. Het overheidsagentschap zei, dat het hen deze week zou informeren.

Volgens berichten van de Braziliaanse krant Folha de São Paulo beweerde Campbell per ongeluk het gebied te zijn binnengetreden, terwijl hij inheemsen les gaf van de naburige Jamamadi-stam om een ​​GPS-apparaat te gebruiken. Campbell woont al jaren bij de Jamamadi, maar kreeg volgens FUNAI geen toestemming om dat te doen.



(Suriname Mirror/Folha de Sao Paulo/Thomson Reuters Foundation/Survival International/The Sun)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten