vrijdag 25 januari 2019

Advocaten van verdachten Hardjoprajitno en Naarendorp in 8 decemberproces krijgen nul op request van rechter


Alle door Irvin Kanhai en John Kraag opgeworpen excepties zijn verworpen

'Rechter op grond van artikel 106 en 137 Grondwet bevoegd Amnestiewet buiten toepassing te laten, omdat die wet in strijd is met OAS-verdrag'


De Kantonrechter heeft vandaag, vrijdag 25 januari 2019, op de zitting van het 8 decemberstrafproces alle excepties opgeworpen in de zaak John Hardjoprajitno en Harvey Naarendorp verworpen. De advocaat van Naarendorp, Irvin Kanhai, en John Kraag die Hardjoprajitno bijstaat, hadden bezwaren aangetekend. Hierdoor kon de inhoudelijke behandeling nog niet plaatsvinden. 

Volgens beide advocaten zou de kennisgeving van vervolging nietig zijn en de dagvaarding niet rechtsgeldig. De rechter in het Tweede Kanton zou onbevoegd zijn en op grond van de Amnestiewet 2012 zou het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk verklaard moeten worden.

De Kantonrechter heeft, aldus Starnieuws, uitgebreid gemotiveerd, met name het punt van de Amnestiewet 2012, en aangegeven dat de verweren van de advocaten ongegrond zijn. De rechter heeft vastgesteld dat zij op grond van artikelen 106 en 137 van de Grondwet (zie hierna) bevoegd is de Amnestiewet buiten toepassing te laten, omdat die wet in strijd is met de rechten van onder andere de nabestaanden zoals vastgelegd in artikel 8 en 25 van het verdrag van de Organisatie van Amerikaanse Staten en hoofdstuk 5 van de Grondwet.

Artikel 106
Binnen de Republiek Suriname geldende wettelijke voorschriften vinden geen toepassing, wanneer deze toepassing niet verenigbaar zou zijn met een ieder verbindende bepalingen van overeenkomsten, die hetzij voor, hetzij na de totstandkoming van de voorschriften zijn aangegaan.


Artikel 137
Voor zover de rechter in een concreet aan hem voorgelegd geval toepassing van een bepaling van een wet strijdig oordeelt met een of meer der in Hoofdstuk V genoemde grondrechten, verklaart hij die toepassing voor dat geval ongeoorloofd.

De rechter heeft erop gewezen dat dit geen novum is, maar dat de Surinaamse rechter reeds lang en met regelmaat in bijvoorbeeld familiezaken (adoptie) de bepalingen van het Burgerlijk Wetboek buiten toepassing laat.

Hiermee voegt de rechter een tweede argument toe aan dat van de Krijgsraad, om de Amnestiewet 2012 buiten toepassing te laten, zegt Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden. De inhoudelijke behandeling vindt op 8 februari plaats.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten