donderdag 24 januari 2019

Glomac NV: 'Er wordt nu veel actiever naar diamant gezocht dan een jaar geleden'

'Wij zijn het enige diamantenbedrijf van Suriname, maar we kunnen nog niet exporteren'


De directrice van Glomac NV, Claudia Griffith, ziet een toename in de 'diamantenindustrie  van Suriname. 'Er wordt nu veel actiever gezocht dan een jaar geleden', zegt ze donderdag 24 januari 2019 in het Dagblad Suriname.

Diamant heeft als voordeel ten opzichte van goud dat het waardevast is, terwijl de prijs van goud sterk fluctueert. Een ander verschil is, dat je bij goudwinning milieuvervuiling en natuurvernietiging hebt door de inzet van graafmachines en kwik, terwijl deze factoren bij de winning van diamant niet voorkomen. Via seismografische technieken kan het edelmetaal gelokaliseerd worden. Hierbij blijft de natuur in tact en hoeven er geen bomen omgehakt te worden.

Glomac heeft zich het afgelopen jaar op de lokale markt en online verkopen gericht, maar cijfers worden niet genoemd.... Voor de export is het bedrijf bezig om de exportdocumenten in orde te maken. Daarvoor is een KPCS (Kimberley Proces Certificatie Schema) aangevraagd. 'Suriname verwacht later dit jaar toe te treden tot het Kimberley Proces (KP)', aldus Griffith. 'Wij zijn het enige diamantenbedrijf van Suriname, maar we kunnen nog niet exporteren.' Alleen als een KPCS in orde is, zal dit mogelijk zijn. 'Door een KPCS krijg je ook de juiste prijs voor Surinaamse diamanten in het buitenland.' 

Het Kimberley Proces is een internationaal certificatieschema, dat de handel in ruwe diamanten reguleert. Het KP bestaat uit 82 lidstaten. Het is bedoeld om de stroom van conflictdiamanten te voorkomen en de legitieme handel in ruwe diamant te beschermen.

Regelmatig worden er diamanten gevonden die in Guyana ver beneden de werkelijke prijs worden verkocht. Dit, omdat deze handel in Suriname nog niet is geregeld en gestructureerd, waardoor deze edelmetalen worden voorzien van de benodigde exportdocumenten (KPCS) in Guyana en Brazilië. Voor Suriname is KPCS een grote aanwinst. Suriname loopt momenteel miljoenen Amerikaanse dollars mis. .

Het bedrijf is bezig om een speciale machine te introduceren, de Derby Trommel, waarmee 75 procent meer goud uit de grond wordt gehaald. Het andere voordeel is dat je hiervoor geen kwik meer nodig hebt, ook diamant wordt hiermee gevonden. Het bedrijf zegt hiermee ook na te streven dat de kwikhoeveelheden in ons milieu drastisch worden verminderd en uiteindelijk helemaal niet meer voorkomen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten