vrijdag 25 januari 2019

VS roept Amerikanen in Venezuela op het land te verlaten

Ook diplomatiek personeel dat als ‘niet-essentieel’ wordt beschouwd wordt teruggeroepen


De Amerikaanse overheid roept Amerikanen in Venezuela op het land te verlaten. Ook het diplomatiek personeel dat als ‘niet-essentieel’ wordt beschouwd, wordt teruggeroepen. De terugroeping is het gevolg van een ultimatum dat de Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft gesteld tegen de Amerikaanse diplomaten.

Washington had woensdag de Venezolaanse parlementsvoorzitter Juan Guaidó erkend als nieuwe interim-president van Venezuela. In reactie daarop verbrak Maduro de diplomatieke banden met de VS en gaf hij het ambassadepersoneel 72 uur om het land te verlaten.

De VS lanceerde donderdag ook een veiligheidswaarschuwing op de website van Buitenlandse Zaken. Amerikanen die in Venezuela verblijven, wordt aangeraden om het land te verlaten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt dat het slechts in beperkte mate dringende bijstand kan verlenen. Hoeveel Amerikanen nog in het Zuid-Amerikaanse land verblijven, is niet duidelijk.

Het is intussen spannend afwachten hoe de machtsstrijd in Venezuela zal aflopen. Guaidó, die door het parlement in Caracas werd uitgeroepen tot interim-president, krijgt veel steun en erkenning van westerse landen en kan op grote sympathie van de bevolking rekenen, maar Maduro heeft met de controle over het leger nog steeds de feitelijke macht in handen.

Guaidó verklaarde in een Skype-interview met de tv-zender Univision dat hij amnestie voor Maduro niet uitsluit. Het interview met Guaidó vond plaats op een geheime locatie in de hoofdstad Caracas. Hij had Maduro eerder verantwoordelijk genoemd voor de 26 doden die al zijn gevallen bij de recente protesten tegen het regime.



(Suriname Mirror/De Tijd/AFP/Belga/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten