vrijdag 25 januari 2019

VN-Mensenrechtenbaas Michelle Bachelet wil onafhankelijk onderzoek naar gebruik geweld door Venezolaanse veiligheidstroepen

(Bron foto: Twitter)
'Ik ben uiterst bezorgd dat situatie in Venezuela snel uit de hand loopt met catastrofale gevolgen'


Mensenrechtenbaas Michelle Bachelet van de Verenigde Naties riep vrijdag 25 januari 2019 op tot een onafhankelijk onderzoek naar vermeend overmatig gebruik van geweld door Venezolaanse veiligheidstroepen of aanverwante milities, onder verwijzing naar meldingen van ten minste twintig mensen die deze week zijn gedood. 

Naar verluidt zijn meer dan 350 mensen vastgehouden in protesten sinds oppositieleider Juan Guaido zich interim-president noemt en president Nicolas Maduro uitdaagde, zei ze. 'Ik ben uiterst bezorgd dat de situatie in Venezuela snel uit de hand loopt met catastrofale gevolgen', zei Bachelet, een voormalig presidente van Chili, in een verklaring in Genève.

'Elk geweldincident met dood of letsel moet worden onderworpen aan een onafhankelijk en onpartijdig onderzoek om na te gaan of er sprake is van overmatig gebruik van geweld door de autoriteiten, of dat misdaden zijn gepleegd door leden van gewapende groeperingen, of dit nu voorbestemd is of anderszins', ze zei.

Bachelet drong er bij de politieke leiders van Venezuela op aan om gesprekken te voeren om de 'steeds meer branderige atmosfeer' die wordt veroorzaakt door een diepgewortelde sociale, politieke en economische crisis, onschadelijk te maken.


De Verenigde Staten probeert ervoor te zorgen, dat de Venezolaanse olie-inkomsten naar Guaido gaan, de president van de Nationale Assemblee, en om geld af te sluiten van de geïsoleerde Maduro, zei een ambtenaar van de VS donderdag.

Het VN Vluchtelingenagentschap UNHCR zei, dat het de situatie volgt, maar nog geen verhoogde uitstroom van Venezolanen had gezien, waarvan meer dan 3 miljoen de crisis al zijn ontvlucht. De Verenigde Naties waarschuwde vorige maand, dat naar schatting 2 miljoen Venezolanen zich in 2019 bij hen zouden voegen.

'We zijn ons nog steeds aan het voorbereiden op elke mogelijke verandering in het aantal vluchtelingen en migranten dat Venezuela verlaat', zei UNHCR-woordvoerster Liz Throssell op een nieuwsbriefing. 'Wat we hebben gezien, is dat bevolkingsbewegingen tot nu toe constant zijn gebleven sinds vorig jaar, en dat is ongeveer 5.000 Venezolanen die hun land gemiddeld elke dag verlaten.' Veel doorvoer via Colombia op weg naar Peru of Ecuador, voegde ze eraan toe. 'We hebben een aanzienlijk aantal gezien dat dringend internationale vluchtelingenbescherming en humanitaire hulp nodig heeft.'


(Suriname Mirror/The Associated Press/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten