vrijdag 25 januari 2019

'De grootste uitdaging is nog steeds de overheidsfinanciën, het is een tijdbom'

VES-voorzitter Ramautarsing bezorgd over wijze waarop overheid met geld omgaat

Ook zorgen over de slechte manier van drugsbestrijding


De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) maakt zich ernstige zorgen over de manier waarop de overheid met geld omgaat. 'De grootste uitdaging is nog steeds de overheidsfinanciën, het is een tijdbom', zei VES-voorzitter Winston Ramautarsing woensdag in Hotel Torarica tijdens de traditionele nieuwjaarsreceptie, aldus Starnieuws vrijdag 25 januari 2019. 'De vraag is niet of het zal afgaan, maar wanneer het zal afgaan.' De organisatie maakt zich ook zorgen over de slechte manier van drugsbestrijding. 

De nieuwjaarsrede werd uitgesproken door Jim Bousaid, oud-directeur van de Hakrinbank, oud-voorzitter van de Bankiersvereniging en erelid van de VES. Bousaid besteedde ook veel aandacht aan de slechte staat van de overheidsfinanciën. De economische situatie en het financiële huishouden van de overheid zijn onstabiel en de vooruitzichten niet fraai, gaven zowel Bousaid en Ramautarsing aan. Er zijn wel positieve punten te vermelden, maar die zijn niet bepaald zaligmakend, aldus Ramautarsing.

'De vrije val van het Bruto Binnenlands Product is tot staan gebracht, maar de recessie in de ‘niet-mijnbouw'-economie zet zich voort. Het land is voor zijn inkomsten nog steeds sterk afhankelijk van olie en goud, daarbij overgelaten aan de grillen van de wereldmarktprijzen. De goud- en deviezenreserves zijn toegenomen. Maar, dit komt door leningen, niet door eigen verdiensten. De staatsschuld is veel te hoog, en er wordt daarnaast niet genoeg geproduceerd om af te lossen', sprak Ramautarsing. De uitgaves zijn nog steeds groter dan de inkomsten, de tekorten enorm.

'Een tijdbom', noemde Ramautarsing de situatie. 'Volgens de ontwerpbegroting van 2019 bedragen de lopende uitgaven Srd 15.3 miljard. De ontvangsten zijn geschat op Srd 6.5 miljard. Een tekort van meer dan Srd 8.8 miljard. Als dit wordt uitgevoerd, gaan we direct in een diepe crisis zitten.'

Over de 'uitermate zwakke aanpak van de drugsdoorvoer', maakte Ramautarsing ook opmerkingen. 'Het ontwricht niet alleen de sociaaleconomische machtsverhoudingen, het stimuleert een hit and run mentaliteit en verwoest de arbeidsethos in het land. Daarom moeten we prioriteit geven aan drugsbestrijding met name de aanpak van money laundering alsook de ontneming van illegaal verkregen vermogen. Als we het niet doen, zullen we het voelen. We kunnen als land geblacklist worden en het internationaal betalingsverkeer, dat nu al hapert, zal nog moeilijker worden.'

De VES constateert ook, dat corruptie steeds openlijker wordt. Van corruptiebestrijding is weinig te merken. Er wordt veel uitgegeven aan ‘showprojecten’ terwijl 'moni no de', merkte de VES-voorzitter op.

Ramautarsing haalde weer aan, dat er te weinig economische kennis en kunde bij de overheid zitten en dat manifesteert zich in de foute beslissingen en prioriteiten.

De VES gaat ook in 2019 van zich laten horen, kondigde hij aan. 'Andere maatschappelijke groepen moeten niet aan de zijlijn blijven staan maar speler worden. De bevolking moet bewust gemaakt worden van de werkelijke bestuurlijke en economische situatie. De vooruitzichten op korte termijn zijn niet fraai. Maar, we hebben een eenvoudige economie met veel on- en onderbenutte mogelijkheden. Met goed bestuur, hard en smart werken van ons allen, kunnen we redelijk snel een acceptabel welvaartsniveau verdienen. Nadruk op verdienen, niet lenen.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten