vrijdag 25 januari 2019

Reshma Mangre: 'Is recht op onderwijs alleen van toepassing in geval van staking?'

Twee scholen dicht vanwege onhygiënische situaties.... en niemand jammert

- 'Wat gebeurt er nu met het recht op onderwijs?'
- Nieuwe voorzitster BvL/ALS wacht nog steeds op uitnodiging minister kennismakingsgesprek


Alhoewel Onderwijsminister Lilian Ferrier zich tijdens haar aantreden in mei 2017 had voorgenomen om te werken naar een situatie, waarin geen sprake is van onderwijsonderbrekingen, blijkt dat juist door omissies vanuit de autoriteiten de leerlingen van de Petuniaschool (Zorg en Hoop) en Veritaschool (Nieuw Weergevondenweg) met een verstoord onderwijsproces te maken krijgen. Dit, vanwege één reden. slechte hygiëne. Op beide scholen is gebleken dat de sanitaire voorzieningen gebrekkig zijn. 

Op de Veritaschool is de situatie zo ernstig, dat fecaliën op het schoolerf terecht zijn gekomen. Zo moesten de schooldeuren gesloten worden voor twee weken. Verwacht wordt dat op 28 januari de leerlingen en leraren de Veritaschool kunnen betreden.
Op de Petuniaschool is de slechte hygiëne nog niet verholpen.

De nieuwe voorzitster van de Bond van Leraren (BvL) en Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS), Reshma Mangre, betreurt de ontstane situatie. Zoals zij bij de wisseling van de wacht had aangegeven op 11 januari, focust de BvL/ALS zich niet alleen op de financiële aspecten, maar ook op de onderwijsinhoudelijke zaken.

'De slechte hygiëne op de scholen heeft ook onze aandacht. Maar, we kunnen hierover nog niet aan de slag met de minister, omdat we nog steeds geen reactie van haar hebben ontvangen om de onderhandelingen voort te zetten', zegt Mangre donderdag 24 januari 2019 in het Dagblad Suriname.

Op 14 januari heeft Mangre de minister formeel op de hoogte gesteld van de bestuurlijke veranderingen binnen BvL/ALS, met het verzoek om de onderwijsinhoudelijke onderhandelingen te continueren. 'Maar, tot heden hebben we geen reactie gehad van de minister.' 

Mangre heeft in haar schrijven benadrukt, dat er dringende redenen aanwezig zijn voor de onderhandeling. 'De situatie op de Petunia- en Veritaschool raakt ons ook. Wat gebeurt er nu met het recht op onderwijs? Is dit recht alleen van toepassing in geval van een staking van de leerkrachten? Heeft de minister geen gevoel meer voor de kinderen? Waar is het-kind-staat-centraal ineens gebleven?'

Mangre voert aan dat de nobele gedachten van Ferrier ondertussen geen zoden aan de dijk hebben gezet. Zij geeft de minister nog wat ruimte om antwoord te geven op de brief. Deze afwachtende houding zal echter veranderen als de minister geen reciprociteit toont. 'Laten we dialoog voeren om de problemen op te lossen', aldus Mangre.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten