woensdag 21 november 2018

Het beste gebouw ter wereld is een verbluffende kostschool aan rand Braziliaanse Amazone

Children Village in de staat Tocantins wint prestigieuze RIBA International Prize 2018



Het beste gebouw ter wereld ... is een verbluffende kostschool aan de rand van de Amazone die zich richt op de kinderen van boeren op het platteland in Brazilië: architecten kondigen een radicale houtconstructie aan, de meest opvallende constructie van het jaar Children Village, ontworpen door de Braziliaanse architecten Aleph Zero + Rosenbaum, in de buurt van enorme rijstvelden in de staatTocantins, ongeveer 370 mijl ten noordoosten van Brasília. 

De opvallende nieuwe school is grotendeels gemaakt van lokaal geproduceerd hout en natuurlijke hulpbronnen rondom de site.

En het heeft een enorme impact gehad door de prestigieuze RIBA International Prize 2018 te winnen, ondanks de concurrentie met 199 andere locaties uit 16 landen over de hele wereld. De  prijs wordt om de twee jaar uitgereikt en beloont de meest inspirerende en belangrijke nieuwe structuren van over de hele wereld.

Van slaapzalen en leesruimtes tot balkons en hangmatten, delen van het stijlvolle Children Village zijn ontworpen in samenwerking met de studenten om hen deel te laten uitmaken van het project. Technisch gezien zijn de gebouwen een paar pensions, maar het zijn spiegelbeelden van elkaar, wat betekent dat ze allebei de prijs krijgen. Aleph Zero is een jonge Braziliaan onder leiding van Gustavo Utrabo en Pedro Duschenes. Ze werkten in samenwerking aan het interieur van de gebouwen, met Marcelo Rosenbaum, een Braziliaanse ontwerper en televisiepresentator.

Elizabeth Diller, voorzitster van de RIBA International Prize jury van 2018, vertelde CNN: 'Het beste nieuwe gebouw ter wereld moet ons uit onze dagelijkse sleur wekken voor iets uitdagends dat ons leert waarom architectuur nog steeds relevant is.' The Children Village voldoet perfect aan de criteria en is geschikt voor maximaal 540 studenten in de slaapzalen.

In zijn streven om zich te openen naar het omliggende land, heeft de school geen airconditioning of beglazing en zijn er geen opgeleide kinderen die lokaal zijn. Het stelt studenten in verre nederzettingen en boerderijen ook in staat om te studeren. Ze leven in grote, stijlvolle slaapzalen die zijn geclusterd in negen groepen van vijf bakstenen gebouwen met prachtige, groene grote binnenplaatsen vol met planten en bomen.


De slaapzalen herbergen zes kinderen, tussen de 13 en 18 jaar oud, waardoor iedereen voldoende ruimte heeft om te genieten van ontspanning in alle comfort. Elke slaapzaal heeft opbergruimte, wasruimte, douches en toiletten met trappen die ook leiden naar speelruimtes, leeszalen en tv-ruimtes die buiten zijn en door houten schermen tegen het weer worden beschermd. Er zijn ook hangmatten voor studenten om te ontspannen en verhoogde loopbruggen die je een prachtig uitzicht op de groene schoolcampus geven.

(Suriname Mirror/CNN/The Daily Mail/Dezeen/Architecture.com)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten