woensdag 21 november 2018

OM Curaçao : 'Zeer geslaagde werkconferentie Grip op Grenzen'

Doel conferentie 'baseline' grensveiligheid en grensbewaking vaststellen Caribisch deel Koninkrijk


Ruim 40 experts uit Aruba, Bonaire, Curaçao en Sint Maarten hebben woensdag 21 november 2018 in het Hilton Hotel op Curaçao deelgenomen aan de werkconferentie 'Grip op Grenzen'. Het was een conferentie op initiatief van het Parket Procureur-generaal (PPG) van het Openbaar Ministerie (OM) Carib, in samenwerking met alle ketenpartners aan de grenzen. Dit meldt het OM Curaçao.

Het doel van de werkconferentie was om in gezamenlijkheid de baseline grensveiligehid en grensbewaking vast te stellen voor het Caribische deel van het Koninkrijk, de verbetervoorstellen te formuleren en deze te prioriteren. Diverse sprekers hebben het woord gevoerd.

Het welkomstwoord werd gesproken door Roger Bos, procureur-generaal van Curaçao, Sint Maarten en de BES-eilanden. Met de baseline wordt een set van minimumnormen bedoeld, waaraan de grensveiligheid en grensbewaking moet voldoen. Op deze manier pogen de landen in het Koninkrijk gezamenlijk een weerstandsniveau aan de grenzen te bereiken, waardoor de grip op de mensen en goederenstromen aan de grenzen wordt versterkt.


In de baseline worden de processen beschreven die minimaal ingericht dienen te zijn voor een weerbare grens waarbij informatie en samenwerking tussen de ketenpartners leidend is om interventies op het juiste moment en op de juiste plaats te plegen.

In januari 2019 zal de nieuw geformuleerde baseline grensbewaking en grensbeveiliging aangeboden worden aan de vier Justitieministers tijdens het Justitieel Vierlanden Overleg (JVO).

De opkomst was zeer goed met ruim 40 ketenpartners van onder andere het Korps Politie Aruba (KPA), Korps Politie Caribisch Nederland (KPCN), Korps Politie Curaçao (KPC), Korps Politie Sint Maarten (KPSM), Douane Curaçao, Douane Caribisch Nederland, Douane Sint Maarten, Instituto Alarma y Seguridad Aruba (IASA), de Koninklijke Marechaussee (KMar), Kustwacht Caribisch Gebied, Recherche Samenwerkings Team (RST), het ministerie van Justitie en Veiligheid Nederland, het ministerie Algemene Zaken Curaçao, Veiligheidsdienst Curaçao (VDC), het Openbaar Ministerie (OM) van Aruba, Curaçao en de BES-eilanden en het Parket Procureur-generaal (PPG) op Curaçao.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten