woensdag 21 november 2018

Jaarlijks wordt 25% beschikbare budget huishoudens op Curaçao uitgegeven aan de woning

13% Wordt besteed aan transport en gezondheidszorg, 12% aan voeding


Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceert de basisresultaten uit het budgetonderzoek dat in 2016 is uitgevoerd. De resultaten hebben betrekking op de consumptieve bestedingen van de particuliere huishoudens in Curaçao. De resultaten geven informatie over verschillende bestedingscategorieën, zoals voeding, wonen en transport en communicatie, zo bericht het ministerie van Bestuur, Planning & Dienstverlening dinsdag 20 november 2018.

De consumptieve bestedingen vormen een belangrijke basis voor het bereken van de CPI en de inflatie. Deze worden door CBS vastgesteld door maandelijkse de prijzen van een groot aantal producten en diensten uit de consumentenmand waar te nemen. De consumentenmand is gebaseerd op het bestedingspartroon van de Curaçaoënaar. Aan de hand van deze resultaten wordt de nieuwe consumentenmand (basisverlegging) bijgewerkt.

Uit de grafiek valt op te maken dat in Curaçao jaarlijks een kwart van het beschikbare budget wordt uitgegeven aan de woning (25%). Hieronder dient men vooral te verstaan uitgaven aan hetzij hypotheek of aan huurbetaling.

Verder blijkt uit de grafiek dat uit het beschikbare budget 13 procent besteed wordt aan transport en gezondheidszorg, 12 procent aan voeding en 11 procent aan huishoudartikelen en meubels. De voorgenoemde uitgaven zijn de grootste uitgaven met betrekking tot het beschikbare budget.

De mindere uitgaven betreft kleding en schoeisel (10%), communicatie (7%), gezondheidszorg, hotel en restaurant (2% respectievelijk), opleiding gerelateerde uitgaven (1%) en aan accijns onderhevig producten zoals alcoholische dranken en tabak producten (1%).

Uit de tabellen die online zijn gepubliceerd valt zeker verschillen in uitgaven patronen te ontdekken naar onder andere huishoudsamenstelling, huishoudinkomen en opleidingsniveau.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten