woensdag 21 november 2018

Regering Colombia vraagt Cuba ELN-rebellencommandant Nicolas Rodriguez Bautista te arresteren

Vredesbesprekingen met groep opstandelingen zal waarschijnlijk niet snel zullen worden hervat


De Colombiaanse regering heeft Cuba gevraagd ELN (Ejército de Liberación Nacional) -rebellencommandant Nicolas Rodriguez Bautista te arresteren, zei het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag 20 november 2018, een teken dat vredesbesprekingen met de groep opstandelingen waarschijnlijk niet snel zullen worden hervat. 

Colombia deed op 6 november een mondeling verzoek aan de Cubaanse regering om informatie te verstrekken over de aanwezigheid van verschillende commandanten van het Nationale Bevrijdingsleger (ELN) op Cubaans grondgebied, zei het ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

Het vroeg ook Havana om te reageren op een Interpol Red Notice voor Rodriguez, de leider van de rebellengroep. Een Interpol Red Notice is een 'verzoek om een ​​individu hangende uitlevering te lokaliseren en voorlopig te arresteren'. Rodriguez, ook bekend als 'nom de guerre Gabino', verblijft enkele maanden op Cuba voor medische behandeling. De Cubaanse regering reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar.


Het verzoek van Colombia kan de inspanningen om de vredesbesprekingen tussen de regering en het ELN opnieuw op gang te brengen belemmeren. De Colombiaanse president Ivan Duque zei in augustus, dat hij de Cuba-onderhandelingen stopte totdat de rebellen al zijn gijzelaars zou vrijlaten. De guerrilla's hebben ongeveer 10 gijzelaars.

In september verving Duque het onderhandelingsteam van de regering - een geplande actie - en zei hij, dat hij geen nieuw team terug zou sturen naar Cuba totdat de gevangenen bevrijd waren en de ELN zijn criminele activiteiten had stopgezet. De rebellen hebben gezegd, dat de vrijlating van gijzelaars geen voorwaarde was voor onderhandelingen die werden overeengekomen aan het begin van de onderhandelingen in februari 2017.


Het ELN, door de Verenigde Staten en de Europese Unie als een terroristische groepering beschouwd, heeft oorlog gevoerd met de Colombiaanse regering sinds 1964. De grotere FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia), voorheen een guerrillagroep en nu een politieke partij, stemde in 2016 in met een vredesakkoord met de regering. Interpol kan een land niet dwingen een persoon te arresteren.





(Suriname Mirror/El Heraldo/VOA News/El Comercio/Blu Radio/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten