woensdag 21 november 2018

Grootaandeelhouder Assuria NV prijst zich voor deel uit de markt bij DSB-emissie

Fatum, Self-Reliance en Hakrinbank zouden fors hebben ingeschreven


Bij De Surinaamsche Bank (DSB) zal de enorme invloed van grootaandeelhouder Assuria NV behoorlijk slinken, zo stelt Starnieuws vandaag, woensdag 21 november 2018. Bij de emissie van de 27 miljoen aandelen van Srd 8 per stuk, die de bank uitgegeven heeft, zijn drie grote spelers uit de bus gekomen. Starnieuws verneemt dat Fatum, Self-Reliance en Hakrinbank groots hebben ingeschreven.

DSB had zich ingezet om Srd 221 miljoen binnen te halen. Nu komen de verhoudingen er op neer, dat de grote aandeelhouders elk ongeveer 20% van de aandelen zullen hebben. Assuria, die voor 44 procent aandeelhouder is van de DSB, had zich garant gesteld voor deelname tot een bedrag van Srd 170 miljoen. Als niemand belangstelling zou hebben, zou Assuria met dit bedrag inkomen.

Maar, er bleek voldoende belangstelling te zijn van onder andere Fatum, Self-Reliance en de Hakrinbank. Hierdoor kon Assuria niet meer aandelen kopen dan aanvankelijk de bedoeling was. Nu komt het aandeel van Assuria, die beperkt heeft mogen meedoen, neer op 20%.

De emissie is gisteren afgesloten. Daarbij is gebleken, dat Fatum, Self-Reliance en Hakrinbank nu ook naast Assuria kunnen staan. Volgens de Wet Toezicht Bank- en Kredietwezen mogen niet meer dan 20% van de aandelen in handen van één speler zijn. Ook bij de Hakrinbank moet de Staat die 51% van de aandelen heeft, deze terugbrengen naar 20%.

Indien Assuria voor Srd 170 miljoen aandelen had kunnen kopen, zou dit bedrijf meer dan 80% van DSB in handen hebben. Toen bleek, dat er genoeg belangstelling was voor de nieuwe emissie, is er na protest ingegrepen, waardoor de verhoudingen nu compleet zijn veranderd.

Een verzekeringsmaatschappij uit Barbados die ook belangstelling had, is afgezegd. De toewijzing van de aandelen moet binnen drie dagen plaatsvinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten