woensdag 21 november 2018

'Het NII is het centrale orgaan, maar ministers zijn vrij om te praten tot de particuliere media'

Limburg constateert dat zaken niet altijd vlekkeloos verlopen, en dàt is een understatement...

Artikelen die door het NII worden gepubliceerd zijn over het algemeen inhoudelijk, journalistiek, beschamend te noemen


De afgelopen periode is het vaak voorgekomen, dat journalisten bij het benaderen van ministeries voor informatie steevast naar het Nationaal Informatie Instituut (NII) werden verwezen. De opvatting bij medewerkers op de ministeries dat de pers zich tot het NII moet wenden is verkeerd, aldus NII-directeur Clifton Limburg vandaag, woensdag 21 november 2018, in de Ware Tijd. 

'Het is niet zo dat ministers zich in een ivoren toren opsluiten en niet tot de media willen praten en alles kanaliseren naar het NII. Het NII is het centrale orgaan, maar ministers zijn vrij om te praten tot de particuliere media', benadrukt de directeur.

In de media wordt al enige tijd geklaagd dat het bijna onmogelijk is geworden om ministers of directeuren via de voorlichtingsafdelingen van de departementen te spreken te krijgen. Daarnaast worden de media gebombardeerd met persberichten van het NII waarin bewindslieden wel aan het woord komen.

Limburg is tevreden hoe het NII functioneert, maar hij constateert dat zaken niet altijd vlekkeloos verlopen, en dàt is een understatement. Daarenboven zou hij er eens verstandig aan doen om echte, kwalitatief goede redacteuren in dienst te nemen. Immers, de artikelen die door het NII worden gepubliceerd zijn over het algemeen inhoudelijk, journalistiek, beschamend te noemen en hebben weinig van doen met kwalitatieve berichtgeving, informatievoorziening! En niemand zit te wachten op gelikte video's die gepubliceerd worden een aantal dagen na een gebeurtenis.

'We maken fouten en dat betekent dat er wordt gewerkt. Recentelijk hebben we nog meegemaakt dat journalisten ervan uitgaan dat we hun al het gras voor de voeten wegmaaien. Dat is niet het geval. Een goede journalist dient niet te wachten op het Nationaal Informatie Instituut. Een goede journalist moet op zoek gaan naar de informatie en de informatie waarheidsgetrouw brengen', aldus Limburg.

Hij merkt op dat NII het werk voor een groot deel vergemakkelijkt voor de pers, wat niet betekent dat bewindslieden niet meer mogen worden benaderd. 'Als een journalist een minister wil spreken over een aantal issues, moet dat kunnen.' NII kan daarbij een faciliterende rol vervullen door de toegang tot ministers te vergemakkelijken.

Limburg: 'Recentelijk heeft een plaatselijk dagblad geklaagd en ze hebben gedreigd om geen berichten van NII meer op te nemen en dat hebben we voorgelegd aan de minister.'

In dat specifieke geval is gebleken dat de bewindsvrouwe niet op de hoogte was, dat de krant al wekenlang probeerde haar via de voorlichtingsafdeling en haar secretariaat te bereiken, omdat er behoefte was aan een vraaggesprek. 'We willen absoluut niet een situatie waarbij alle berichten alleen via de staatsmedia de gemeenschap bereiken. Dat is ook nooit de bedoeling geweest bij de opzet van het NII', zegt Limburg.

Maar, de praktijk toont toch echt iets anders!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten