zaterdag 27 oktober 2018

'Schering en inslag dat verhuurder is overgeleverd aan grillen huurder'

Gebrekkige wetgeving creëert veel macht bij woninghuurders


Volgens deurwaarder Gerrit Niekoop, vandaag, zaterdag 27 oktober 2018, in de Ware Tijd, is het schering en inslag, dat een verhuurder is overgeleverd aan de grillen van de huurder. Niet elke huurder vertrekt na een aanmaning. Op de koop toe worden verhuurders ook nog achterna gezeten door huurders. 

Dit blijkt uit het geval van een woningeigenaar die zich machteloos voelt tegenover huurders die al vijftien maanden geen huur hebben betaald. De man weet ook niet hoe het koppel uit de woning te krijgen, zonder extra kosten te maken. Het inroepen van een deurwaarder kost al meer dan Srd 2.000. En een rechtszaak aanhangig maken kost ook geld. Ten einde raad gooide de man zijn verhaal op Facebook. Daarmee was hij ook niet geholpen. De reacties op het verhaal van de man waren uiteenlopend. Van het dak weghalen, tot zogenaamd reparatie verrichten aan de woning, kwamen aan de orde. Dit geval staat niet op zich.

Dagelijks krijgen notariaten en deurwaarders met dit probleem te maken.

Notaris Dew Kalisingh zegt, dat het eigenaren verboden is vernielingen aan een verhuurde woning aan te brengen. In gevallen waarbij een huurovereenkomst is getekend, zegt de notaris dat de huurders verplicht zijn de woning te verlaten als de huurovereenkomst is verlopen. Als zij niet uit vrije wil uit het huis gaan, kan de deurwaarder worden ingeroepen. Zo niet een advocaat die met een beschikking van de rechter de huurders uit de woning kan halen.

'Als de verhuurder tijdens de huurovereenkomst een huurder eruit wil zetten, heeft de verhuurder een probleem', zegt de notaris. Niekoop zegt, dat in dit soort gevallen de deurwaarder een aanmaning kan sturen om er bij de huurder op aam te dringen de achterstallige penningen te betalen. Als de aanmaning wordt gegenereerd, krijgen de huurders een termijn van een maand om de woning te verlaten. Als dit ook wordt genegeerd kan een rekest bij de rechter worden ingediend.

Als de huurders niet op het adres zijn aangetroffen, wordt het verzoek bij de procureur-generaal gedeponeerd. Bij het eventueel uitspreken van een vonnis door de rechter, kan worden opgenomen dat de achterstallige huurpenningen betaald moeten worden middels beslaglegging op een eventueel salaris.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten