zaterdag 27 oktober 2018

Bewoners Pusugrunu in het Matawaigebied ontvangen nu ook ATV en STVS

Telesur-mast in Kwakoegron (eigen foto Suriname Mirror)
Ontsluiting van Kwalamasamutu, Alalapadu en Eilerts de Haan gebergte nu ingezet


De 500 bewoners van het dorp Pusugrunu in het Matawaigebied ontvangen sinds deze maand televisiesignalen van Telesur en kunnen nu de diverse programma’s van ATV en STVS volgen. Er is in het gebied een mast van 200 meter hoogte opgezet in samenwerking met lokale gemeenschappen.

Telesur had eerder het mobiele verkeer via Brownsberg - Paka Paka naar Pusugrunu gerealiseerd. De ontsluiting van Pusugrunu is in de droge tijd gebeurd, hoewel de plannen sinds november 2017 zijn uitgezet. Er moest rekening gehouden worden met veilige werkomstandigheden. Bij het afleggen van de lange route moest vaak rekening gehouden worden met de gevoeligheid van het te transporteren apparatuur.

Bij ontsluitingswerkzaamheden wordt altijd samengewerkt met de lokale dorpsgemeenschappen. Assistentie bij uitvoering van de werkzaamheden biedt hen behalve de technische voordelen ook werkgelegenheid en stimuleert het verantwoordelijkheidsgevoel voor het eigene, aldus Telesur vrijdag 26 oktober 2018. Na voltooiing nemen de plaatselijke bewoners het onderhoud ook zelf ter hand.

Telesur is sedert 2015 bezig het binnenland te ontsluiten middels operationalisering van mobiele telecommunicatie alsook digitale televisie. Vanaf de start zijn onder meer Sela, Granbori, Apetina en Tepu ontsloten. Recent is het traject voor ontsluiting van Kwalamasamutu, Alalapadu en Eilerts de Haan gebergte ingezet, zegt Telesur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten