zaterdag 27 oktober 2018

Het Ocean Policy Plan wordt versneld door regering Curaçao ingevoerd

Haast achter plan vanwege ophef over video 'shark finning' door Curaçaose vissers op Facebook


Naar aanleiding van de ophef die is ontstaan over een filmpje dat circuleert op Facebook waarin te zien is dat Curaçaose vissers een haai levend van zijn vinnen ontdoen en dan gewoon teruggooien, is door het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) besloten om het Ocean Policy Plan versneld in te voeren. Dit plan bevat 10 specifieke punten om de Curaçaose onderwaternatuur beter te kunnen beschermen. 

Het ministerie van GMN belegde afgelopen dinsdag een spoedvergadering om de gevolgen van het filmpje te bespreken, aldus vandaag, zaterdag 27 oktober 2018, het Antilliaans Dagblad. De verontwaardiging over het filmpje was namelijk groot, zowel lokaal als internationaal. Verschillende organisaties bestempelden de manier waarop de haai werd gevangen en van zijn vinnen werd ontdaan als ‘ernstige dierenmishandeling’. Dat de mannen jubelden en lachten bij hun daad maakte het nog erger.

In de inmiddels talloze reacties, ook van andere Curaçaose vissers, wordt deze vorm van dierenmishandeling ernstig afgekeurd.

Na een analyse van de videobeelden concludeert het ministerie van GMN dat de manier van handelen niet typisch is voor de Curaçaose visserij in het algemeen. Normaliter worden grote vissen, waaronder haaien, die incidenteel worden gevangen, met een speciale haak aan boord gehaald, om vervolgens met een speciale knuppel (chikoti) direct te worden gedood. In de inmiddels wijdverspreide video wordt echter getracht de gevangen haai met messteken in de rug te doden, hetgeen niet lukt, waarna de vinnen van de spartelende haai worden afgesneden.

GMN komt tot de conclusie dat deze gang van zaken respectloos is en zeker niet overeenkomstig de gebruiken, tradities en wetgeving van Curaçao. Het winnen van haaienvinnen van levende haaien zou expliciet verboden moeten worden, is GMN van mening.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten