zaterdag 27 oktober 2018

Mexico op weg om stierenvechten te verbieden

'Het Mexico-Stad initiatief is belangrijke stap voorwaarts in beëindigen wrede moord op stieren'



Een nieuw initiatief om het stierenvechten te verbieden is onlangs geïntroduceerd in het Congres van Mexico-Stad. Het initiatief wijzigt de bestaande wetgeving van de Mexicaanse hoofdstad met betrekking tot 'Publieke Evenementen en Dierenbescherming'. 

Volgens de Humane Society International (HSI) verbiedt het nieuwe amendement elke sport of voorstelling waarbij dieren worden gedood of misbruikt, inclusief stierenvechten en hanengevechten.

Drie belangrijke partijen, MORENA (Movimiento Regeneración Nacional), PVEM (Partido Verde Ecologista de México) en PRD (Partido de la Revolución), hebben de wet goedgekeurd.

Mexico is een van de weinige overgebleven landen waar het stierenvechten nog steeds legaal is, maar er is nationale steun om het uit te bannen. Volgens een recente enquête vindt 73 procent van de Mexicanen dat de praktijk in het hele land verboden moet worden, en er zijn zelfs een aantal staten waar onafhankelijke verboden gelden.

In 2013 werd Sonora de eerste staat in het land die het stierenvechten verbood, in 2014 volgde Guerrero en in 2015 voerde de staat Coahuila ook een verbod uit. 'Het Mexico-Stad initiatief is een belangrijke stap voorwaarts in het beëindigen van de wrede moord op stieren in stierengevechten voor eens en altijd in Mexico-Stad', zei Anton Aguilar, uitvoerend directeur van HSI Mexico, in een verklaring.

'De meerderheid van de Mexicanen is tegen dierenmishandeling in evenementen en wil ze niet zien plaatsvinden in Mexico.'

Volgens HSI is Mexico-Stad de thuisbasis van de grootste stierenvechtarena ter wereld. Elk jaar vinden tientallen stierengevechten plaats voor volwassenen en jonge kinderen. Behalve dierenrechten overwegen parlementsleden ook een verbod vanwege de mogelijke emotionele schade bij kinderen die getuige zijn van een stierengevecht.

Volgens Kitty Block, de president en CEO van HSI, heeft het Comité voor de Rechten van het Kind van de Verenigde Naties in 2015 specifiek gewezen op dit risico met betrekking tot stierengevechten. 'Terwijl de nieuwe wet door het Mexico-Stad Congres gaat, staat HSI in de voorhoede', schreef Block op haar blog, A Humane Nation.

Ze vervolgde: 'We hebben een aantal indrukwekkende overwinningen wereldwijd gehad toen we dierenmishandeling op ons hadden genomen, gemaskeerd als traditie, ook in Mexico, waar we met succes hebben gewerkt om het wrede Kots Kaal Pato-festival te beëindigen en landelijk het hondengevecht te verbieden. Met een groeiende stroom van publieke opinie aan onze kant, kunnen we dat opnieuw doen.'

(Suriname Mirror/Livekindly.co)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten