zaterdag 27 oktober 2018

2.5 Jaar celstraf voor smokkel twee miljoen euro cash in dak ambulance voor Suriname

(Bron foto: FIOD)
De douane onderschepte de lading geld in oktober 2016

46-Jarige garagehouder uit Almere beweert niet te hebben geweten van de euro's in ambulance, maar bewijsmateriaal spreekt andere taal


Een 46-jarige garagehouder uit Almere moet 2,5 jaar de cel in, omdat hij twee miljoen euro cash had verstopt in het dak van een ambulance die naar Suriname werd verscheept. De Amsterdamse rechtbank denkt dat garagehouder Marlon B. crimineel geld heeft witgewassen, zo bericht Het Parool vrijdag 26 oktober 2018.

De ambulance stond in oktober 2016 samen met een nieuwe Jaguar op een kade in Vlissingen en zou worden verscheept naar Suriname. Een speurhond van de Douane trof twee miljoen euro in coupures van 500 in het dak aan. Bij controle bleek, dat het om twee pakketten contant geld ging die verstopt waren in de zijwanden van het dak van de ziekenwagen. De 4.000 briefjes van 500 euro waren verpakt in doorzichtige plastic zakken, waarin ook gemalen koffie zat. Koffie wordt geregeld gebruikt door smokkelaars die speurhonden hopen te omzeilen.

https://www.fiod.nl/douane-en-fiod-vinden-2-000-000-euro-in-dak-ambulance/


B. ontkende in de rechtbank dat hij had geweten dat er geld in zijn ambulance zat verstopt.

Volgens zijn advocaat Gerald Roethof was er geen bewijs dat B. dat moest hebben geweten. Daar dacht de rechtbank anders over: in een rugzak in de auto van B.'s echtgenote waren briefjes gevonden met daarop schematische tekeningen van de bovenkant van een ambulance. Ook stond het woord 'ambu' genoteerd, net als bedragen en optelsommen met het woord 'verstuurd.' Op de briefjes vond de politie vingerafdrukken van B. Hij moet daarom hebben geweten dat het geld werd verstuurd.

Vanwege de manier van verpakken én het feit dat het louter briefjes van 500 euro waren, die vrijwel alleen in het criminele milieu worden gebruikt, moet B. hebben geweten dat het geld een criminele herkomst had, meende de rechtbank.

Omdat B. ook nog bij de aankoop van een snelle Jaguar papieren vervalste, moet hij dertig maanden de cel in. Hij was al eens eerder veroordeeld voor het witwassen van geld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten