zaterdag 27 oktober 2018

Nederland duikt weer de wintertijd in, maar de winter-/zomertijd staan ter discussie - Tijdsverschil met Suriname weer vier uur

De klok in Nederland gaat zondagochtend om drie uur een uurtje terug

Voortbestaan binnen EU van winter- en zomertijd onzeker


De zomertijd is voorbij, in Nederland. De klok gaat zondagochtend om drie uur een uur terug en dan is het wintertijd. Zondagochtend is het dan eerder licht, ‘s avonds is het vroeger donker. De wintertijd is de standaardtijd, zo bericht persbureau ANP zaterdag 27oktober 2018.

Of het jaarlijkse ritueel van klok verzetten blijft voortbestaan, is onzeker.

Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie heeft voorgesteld, dat EU-lidstaten zelf mag bepalen welke standaardtijd ze gaan hanteren, de zomertijd of de wintertijd. Op zondag 31 maart 2019 gaat de klok in de hele EU voor het laatst een uur vooruit naar zomertijd, stelt de Europese Commissie voor. Mocht een lidstaat standaard voor de zomertijd kiezen, dan gaat de klok eind oktober niet meer terug. Kiest een land permanent voor wintertijd, dan gaat de klok daar voor de laatste keer op 27 oktober 2019 een uur achteruit.

Het onderwerp staat op de agenda van een vergadering van de EU-transportministers die maandag bijeenkomen in het Oostenrijkse Graz voor een driedaagse informeel overleg. Ingewijden verwachten niet dat het klokritueel volgend jaar al wordt afgeschaft. Als het al zover komt, zou het op zijn vroegst in 2021 gebeuren.

In Nederland is de zomertijd in 1977 officieel ingevoerd. Vanwege de oliecrisis en de behoefte om energie te besparen ging in tien jaar tijd bijna heel Europa over op het wisselen naar zomertijd in het voorjaar en wintertijd in het najaar.

Maar. al eerder werd de zomertijd tijdelijk ingevoerd. In de Eerste Wereldoorlog stelde Duitsland de zomertijd in om kolen te besparen. Ook Nederland deed dit toen, al was de zomertijd van toen niet dezelfde als die van nu. De zomertijd liep toen veertig minuten uit de pas met de zomertijd van Duitsland. De oosterburen trokken dit in de Tweede Wereldoorlog gelijk, waarna de zomertijd in 1946 weer werd afgeschaft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten