maandag 24 september 2018

Suriname en China streven naar een luchtvaartovereenkomst - China geworteld in Suriname

(Bron foto's: Nationaal Informatie Instituut)
Minister Wang Yi: 'Ondanks verschil in omvang zijn beide landen elkaars beste vrienden'


Suriname en China zullen onderhandelingen beginnen om te komen tot een luchtvaartovereenkomst. Dat is afgesproken tijdens het werkbezoek van de Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Wang Yi, aan Paramaribo. Dit zei minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken gisteren na de ondertekening van enkele samenwerkingsovereenkomsten met haar Chinese collega, aldus vandaag, maandag 24 september 2018, de Ware Tijd.



Suriname zal, aldus de bewindsvrouwe, 'enorm profiteren van de verbeterde luchtverbindingen, omdat het land strategisch is gepositioneerd om te functioneren als een knooppunt tussen de Caribische en Latijns-Amerikaanse regio en China'. De sectoren toerisme en handel zijn de belangrijkste economische takken die het meest zullen profiteren wanneer dit wordt gerealiseerd. In de naaste toekomst hopen de twee landen ook overeenkomsten tekenen op het gebied van sport en jeugdzaken.


Gisteren zijn in het presidentieel paleis twee overeenkomsten getekend. Een document over economische en technische samenwerking alsook een memorandum inzake samenwerking tussen het diplomatieke instituut van Suriname en de Uuniversiteit van Buitenlandse Zaken van China.

Minister Wang Yi memoreerde in zijn toespraak de banden tussen Suriname en China die dateren vanaf het moment dat de eerste Chinese immigranten 165 jaar geleden voet op Surinaamse grond zetten. Hij benadrukte dat de bilaterale betrekkingen steeds zijn gebaseerd op wederzijds vertrouwen, respect, begrip en ondersteuning. Ondanks verschil in omvang zijn de twee landen elkaars 'beste vrienden', zei de minister, wat een voorbeeld dient te zijn voor andere landen die op dezelfde wijze van elkaar verschillen.

De twee landen hebben beloofd elkaar te zullen blijven ondersteunen en China zal dat vooral doen vanwege Surinames één-China beleid. China zal als tegenprestatie Surinames soevereine integriteit ook op regionale en internationale fora blijven verdedigen, belooft Wang Yi.

Hij merkte verder op dat het 'One belt, one road'-beleid dat de Chinese president momenteel propageert, nieuwe wegen voor verdieping en uitbreiding van de bestaande samenwerking opent.

In het kader van technische samenwerking hebben China en Suriname de afgelopen jaren een aantal projecten uitgevoerd op het gebied van capaciteitsopbouw, gezondheid, gemeenschapsontwikkeling, landbouwontwikkeling en financiën. De Chinese regering heeft recentelijk financiering goedgekeurd voor de uitvoering van het 'Project of theCapital Traffic and Security Electronic Surveillances' alsook andere projecten. Dit zal Suriname, aldus de bewindsvrouwe, helpen om de doelen in het Ontwikkelingsplan 2017-2021 te realiseren. De schenkingen en samenwerking met China passen volgens haar geheel binnen de context van Zuid-Zuid-samenwerking.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten