maandag 24 september 2018

Mexicaanse autoriteiten vinden babylijkjes in massagraven in de staat Veracruz

(Bron foto: Secretaría de Gobernación)
Baby- en kinderkleren moeten helpen lichaampjes te identificeren...

Duizenden Mexicanen schreeuwen om informatie over familieleden die verdwenen zijn sinds de regering meer dan een decennium geleden de oorlog aan drugskartels verklaarde


Kleine broekjes voor een baby die niet ouder is dan 6 maanden en glimmende roze sandaaltjes voor een peuter zijn enkele van de persoonlijke items die zijn opgedoken bij massagraven in de Golfstaat Veracruz, weer een signaal van de brutaliteit van het opkomende geweld in Mexico.

De Mexicaanse autoriteiten hebben overblijfselen gevonden van kinderen samen met volwassenen in de illegale graven, zo bevestigdr een persoon met kennis van het onderzoek zondag 23 september 2018. Elk kledingstuk werd gevonden in de buurt van een lichaam of vrijgemaakt van resten.

De functionaris sprak op voorwaarde van anonimiteit,omdat zij niet bevoegd is om de details publiekelijk te bespreken. De Nationale Commissie Vermiste Personen heeft vrijdag honderden foto's van kledingstukken online geplaatst om gezinsleden een hulpmiddel te geven om mogelijk vermiste geliefden te identificeren. De afbeeldingen bevatten polo's met nog intact gebleven logo's, sokken, schoenen, kleurrijke boxershorts en damesslipjes. Eén T-shirt zegt 'Live Free' boven een foto van een jonge vrouw en bloemen.



De autoriteiten kondigden begin september de massagraven aan nadat ze 166 schedels hadden geteld. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zei vrijdag, dat de lichaamstelling sindsdien is gestegen tot 174. Het graven gaat verder op de sites en de fotocatalogus wordt bijgewerkt als er extra kledingstukken worden gevonden.

Het is ongebruikelijk dat de Mexicaanse autoriteiten forensisch bewijs delen van een onderzoek dat aan de gang is. Maar, duizenden Mexicanen schreeuwen om informatie over familieleden die verdwenen zijn sinds de regering meer dan een decennium geleden de oorlog aan drugskartels verklaarde.

Criminele groeperingen hebben naar verluidt de laatste jaren hele busladingen passagiers in Veracruz vastgehouden, soms beroofden ze passagiers en andere keren namen ze mensen mee.


Beveiligingsexperts beschrijven de kledingafbeeldingen als nuttig, maar low-tech. 'Het lijkt erop dat er animus is om te verduidelijken wat er is gebeurd, maar het feit dat foto's op het internet moeten worden geplaatst, toont aan dat er geen andere mogelijke manieren zijn', zei Carlos Vilalta, een criminoloog bij het Centrum voor Onderzoek in Geografie en Geomatica van Mexico.

Vilalta zei dat Mexico te laat is voor een landelijke DNA-database die familieleden kunnen voorzien van monsters om de vermisten te identificeren. De onthulling van kinderkleding en lichamen in de massagraven is ook ongebruikelijk. In het verleden hebben criminele bendes veel vrouwen en kinderen vrijgelaten. 

'We hebben een punt bereikt waarop geweld een persoon treft die in de weg staat', zegt Luis Leal, een beveiligingsanalist uit centraal Mexico. De massagraven in Veracruz zijn deze maand vergezeld door een bloedige aanval op een toeristenplaats in Mexico-Stad door aanvallers verkleed als mariachi-muzikanten en verontwaardiging over een zwervende vrachtwagen met 273 lichamen uit een overvol lijkenhuis in Guadalajara. 'We vallen in het surrealisme, waar geweld geen indruk op ons maakt, en dit is zorgelijk en schandelijk', zei Leal.

(Suriname Mirror/ABC News/El Comercio/Debate/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten