maandag 24 september 2018

Gajadien (VHP) wil deze week kwestie verhoogde inkomsten Assembleeleden op agenda Assemblee

'Gezien sociaal-economische situatie is het niet wenselijk om de inkomsten nu te verhogen'


Waarnemend fractieleider van de VHP, Asiskumar Gajadien, hoopt dat deze week nog de kwestie van de verhoogde inkomsten van Assembleeleden kan worden behandeld in de Assemblee. Nu moeten volksvertegenwoordigers zich in zoveel bochten wringen om de verhoging niet te accepteren, terwijl heel gemakkelijk de inkomsten tijdelijk kunnen worden bevroren bij wet. 

Het initiatiefvoorstel dat de VHP-fractie heeft ingediend, staat voor behandeling op de huishoudelijke vergadering van dinsdag. Het is de bedoeling, dat een commissie van rapporteurs wordt benoemd om de ontwerpwet voor te bereiden voor openbare behandeling. De VHP stelt voor om de verhoogde inkomsten voor zes maanden te bevriezen, totdat de wet structureel wordt aangepast voor alle drie machten.

Op de laatste huishoudelijke vergadering op 31 augustus is door De Nationale Assemblee unaniem besloten om de inkomsten structureel aan te pakken. De VHP-fractie was ook eens met dat besluit. Gajadien hiermee geconfronteerd, zegt vandaag, maandag 24 september 2018, op Starnieuws dat het toen genomen besluit en dit initiatiefvoorstel, elkaar niet bijten. 'Gezien de sociaal-economische situatie is het niet wenselijk om de inkomsten van politici nu te verhogen.'

De VHP is wel voorstander van een structurele aanpassing. Het initiatiefvoorstel om de financiële voorziening van de rechterlijke macht aan te passen is mede door Gajadien ingediend. De inkomsten van de regering, De Nationale Assemblee en de rechterlijke macht moeten met elkaar in overeenstemming worden gebracht. Terwijl voor zes maanden de verhoogde inkomsten, op basis van de nieuwe ambtenarenbezoldigingsreeks voor de volksvertegenwoordiging, wordt bevroren, kan er gewerkt worden aan goede wetgeving hierover.

Gajadien voert aan, dat de NDP-fractie ook akkoord was met structurele aanpassing, maar later via apps en e-mails de wet wilde omzeilen. 'Ik heb aangegeven dat het niet kan, want een wet hoort te worden gerespecteerd. Ik hoop dat de NDP-fractie nu wel meegaat met het initiatiefvoorstel dat ingediend is door de VHP. In enkele uren kan deze kwestie worden afgerond. Ook al willen mensen de extra inkomsten doneren, maar toch gaat het om een belasting van de staatskas. Bij een spoedige goedkeuring kan het teveel gestorte van deze maand in oktober afgetrokken worden. Alle andere oplossingen van deelname in sociale fondsen, zijn geen besparingen voor de overheidshuishouding.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten