maandag 24 september 2018

Mexicaans comité wil heropening zaak tegen voormalig president Luis Echeverria

Twee arrestatiebevelen uitgevaardigd voor Echeverria beschuldigd van genocide


Het Comité 68, een organisatie die zich inzet voor het vinden van gerechtigheid voor het bloedbad in Mexico in 1968, doet een beroep op de Poder Judicial de la Federación (PJF) om de zaak tegen voormalig president Luis Echeverria te heropenen.

Echeverria, nu 96, was secretaris van het ministerie van Binnenlandse Zaken tijdens het presidentschap van Gustavo Diaz Ordaz, toen het bloedbad plaatsvond, en president ten tijde van het 'bloedbad van Corpus Christi' in 1971.



Het repressieve beleid tegen sociale bewegingen onder zijn regering werd bekend als de 'vuile oorlog', waarin honderden mensen met geweld zijn verdwenen en velen buitengerechtelijk zijn vermoord.


'Toen we de misdaden voor het eerst in 1998 aan de kaak stelden, verwierp de rechter hen, omdat ze waren verlopen', zei Felix Gonzalez, van Comité 68, een studentenleider in de beweging van 1968. De oproep strekt tot heropening van 54 onderzoekslijnen door het Speciale Openbaar Ministerie voor Sociale en Politieke Bewegingen van het Verleden (Femospp, Fiscalía Especial para Movimientos Sociales y Políticos del Pasado).

De Hoge Raad zei, datnu  het proces opnieuw is gestart, de zaak kan niet worden afgesloten - zelfs niet door het Openbaar Ministerie.



Femospp had al twee arrestatiebevelen uitgevaardigd voor Echeverria, beschuldigd van genocide, voor zowel de moordpartijen als zijn 'dirty war'-politiek, waardoor hij de eerste Mexicaanse president was die moest getuigen in de rechtszaal.

Op 2 oktober 1968 resulteerde een studenten politieke bijeenkomst op Plaza de las Tres Culturas in Tlatelolco, Mexico-Stad, in bloedvergieten nadat militaire en paramilitaire troepen het vuur uit aangrenzende gebouwen openden.

Het aantal vermoorde mensen liep tegen de honderden. De studentenbeweging, die betere onderwijsvoorwaarden eiste en een einde maakte aan het repressieve regime van Diaz Ordaz en Echeverria, werd verpletterd voordat de Olympische Spelen in Mexico begonnen.

(Suriname Mirror/TeleSUR/Des Informemonos/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten