zaterdag 22 september 2018

Colombiaanse politie sluit klein Pablo Escobar museum in Medellín

Museum beschikt niet over een toerismelicentie 


'Museum gewijd aan het promoten van het leven van een van de meest zielige bandieten, van diegene die de meeste schade aangericht heeft aan deze stad'


De Colombiaanse politie heeft een klein museum gesloten, dat gewijd is aan het leven van drugsbaron Pablo Escobar in Medellín. Officieren voerden een inval uit om de locatie te sluiten, eigendom van de broer van Escobar, omdat het geen toerismelicentie had om mee te werken. 

Op het hoogtepunt van zijn carrière leverde het kartel van Escobar naar schatting 80% van de cocaïne die naar de Verenigde Staten werd gesmokkeld. Hij werd gedood tijdens een vuurgevecht met de politie in Medellín in 1993.

Buitenlandse toeristen kwamen op bezoek toen de politie de inval op woensdag 19 september 2018 organiseerde. Sommige van de items in het museum - die deel uitmaken van zogenaamde narco-tochten in de stad - omvatten enkele auto's en motorfietsen van Escobar.

'Er is een tijdelijke opschorting van de activiteiten van dit bedrijf in Medellín, gewijd aan het promoten van het leven van een van de meest zielige bandieten, van diegene die de meeste schade aangericht heeft aan deze stad', vertelde Andrés Tobón, veiligheidschef van Medellín, aan de lokale krant El Colombiano. 'Alsof dat nog niet genoeg was, voldeed dit etablissement ook niet aan de voorschriften.'


Andere haltes op de 'narco-tochten' zijn de plek waar Escobar begraven ligt en een luxe huis dat hij in de stad bezat. De burgemeester van de stad heeft eerder narco-reizen bekritiseerd als het verheerlijken van de levens van drugshandelaren, waaronder die van Escobar.

Sinds de jaren negentig hebben opeenvolgende burgemeesters van Medellín hard gewerkt om de macht van de kartels en paramilitaire bendes te doorbreken met sociale en educatieve programma's. Hoewel het geweld veel kleiner is, zijn er nog steeds kleine drugsbendes en drugshandelaren in de stad actief.


(Suriname Mirror/BBC/Deutsche Well)/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten