zaterdag 22 september 2018

Colombia heeft dit jaar al 14 bemande cocaïne duikboten onderschept

(Bron foto's: Marine Colombia)
In totaal heeft Colombia 111 semi-subduikbootjes in beslag genomen sinds 1993


Met de meest recente onderscheppingen heeft Colombia in totaal 111 semi-subduikboten ('semi-submersible') in beslag genomen sinds 1993. In de eerste helft van augustus 2018 lokaliseerde en onderschepte de Colombiaanse marine twee bemande duikboten tijdens maritieme operaties aan de Pacifische kust van Colombia. De autoriteiten vonden meer dan 2 ton cocaïne, ter waarde van $ 66 miljoen op de internationale markt. 

Eenheden van de Pacificische Marine ('Pacific Naval Force') van Colombia onderschepten de eerste duikboot op 1 augustus. 38 Pakketten met 748 kilo cocaïne en vier Colombiaanse bemanningsleden werden aangetroffen aan boord van een duikboot in de buurt van het eiland Gorgona, 35 kilometer uit de kust van het Cauca-departement. Dankzij de intelligentie van de marine en de steun van een Cessna Citation SR-560 Tracker verkenningsvliegtuig van de Colombiaanse luchtmacht, bereikte een snelle reactie-eenheid van de 'Pacific Naval Force' de locatie. Volgens de marine was de duikboot op drift wegens mechanisch falen tijdens zijn reis naar Midden-Amerika.


Admiraal Orlandi Orlando Grisales, commandant van de Anti-Drugshandel Task Force Poseidon van de 'Pacific Naval Force', aan Diálogo, een digitaal militair magazine van het Amerikaanse 'Southern Command': 'Er was binnenkomend water in de sectie waar de bedieningselementen zich bevinden. Stukje bij beetje stroomde het ruim onder water, werd zwaarder en uiteindelijk zonk het.'

Twee weken later onderschepten eenheden van de Stille Zee macht een duikboot op volle zee, meer dan 500 kilometer ten westen van de kust van Valle, departement Cauca. De autoriteiten arresteerden drie Colombiaanse bemanningsleden en namen 1.722 kilo cocaïnehydrochloride in beslag. 'Op 15 augustus ontvingen we informatie over een potentieel schip dat navigeerde in de buurt van het eiland Malpelo', zei luitenant-commandant van de Colombiaanse marine Carlos Andrés Torres Caraballo, operationeel toezichthouder van de 'Pacific Naval Force'.

'We hebben het patrouilleschip ARC 7 de Agosto ingezet in het algemene gebied van Malpelo, om gebruik te maken van onze geavanceerde technologische apparatuur.' Marine-eenheden vonden en onderschepten de duikboot, dankzij ondersteuning van een langeafstandsradar en een onbemand vliegtuigje van ScanEagle dat over het gebied vloog. Bij het inspecteren van de duikboot van 12 meter lengte en 3 meter breedte, constateerden de autoriteiten dat het schip mechanisch defect was en water aan het opnemen was. 'Ze gingen de duikboot openen, verwijderden de drie opvarenden en brachten ze naar het schip zodat ze eerste hulp konden krijgen van de verpleegster aan boord', zei Torres. Zestig pakketten met drugs werden gevonden aan boord van de duikboot. Toen de officieren probeerden om de duikboot naar de haven van Buenaventura in het Valle del Cauca-departement te brengen, zonk het. In beide operaties leverden de autoriteiten de drugs aan de Anti-Narcotica Brigade  van de Colombiaanse nationale politie.
De vijf arrestanten zullen worden gedagvaard voor drugshandel en -bezit, evenals het bouwen en gebruiken van een 'semi-submersible'.


Tot nu toe dit jaar 2018 heeft de marine 14 duikbootjes aan de Pacifische kust van Colombia onderschept, en een totaal van 111 die in meer dan 20 jaar in beslag zijn genomen. In 1993 werd de eerste duikboot gevonden op het eiland Providencia, gelegen aan de Caribische kust van Colombia.

De inbeslagnames vormen een ernstige klap voor drugshandel organisaties - meer dan $ 1 miljoen wordt gestoken in het bouwen van een semi-submersible.

In 2018 greep de 'Pacific Naval Force' is meer dan 59 ton cocaïne in beslag genomen. De operaties van de autoriteiten verzwakten ook de logistieke structuren van transnationale criminele organisaties door 115 mensen te arresteren die zich bezighouden met drugshandel.

Volgens Grisales beïnvloedt de inbeslagneming van drugs die over zee worden vervoerd, de financiën van groepen drugssmokkelaars, afhankelijk van waar de cocaïne is aangetroffen. 'Een kilo cocaïnehydrochloride in de kustlijn kan $ 5.000 waard zijn. Als het de kust verlaat en dichter bij de haven van bestemming komt, gaat zijn prijs omhoog', zei hij. 'De waarde ervan in Midden-Amerika kan oplopen tot $ 15.000 per kilo en $ 33.000 op de internationale markt.'

Narco-onderzeeërs zijn geëvolueerd sinds hun oprichting. De basisschepen zonder motoren die vissersboten in de jaren negentig trokken, veranderden in zelf varende en aerodynamische schepen, met de capaciteit om lange afstanden af te leggen.

Hoewel het aantal inbeslagnames voor 2018 veelbelovend lijkt in vergelijking met de vier van 2017, moet de strijd tegen drugssmokkel over zee worden voortgezet, zei Grisales. 'Drugshandelaren blijven niet stilzitten. Ze hebben veel testen uitgevoerd, niet alleen hier in Colombia, maar wereldwijd.'

(Suriname Mirror/Dialogo-Americas)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten