zaterdag 22 september 2018

Turkije krijgt een ambassade in Suriname - Minister van buitenlandse zaken van Turkije, Mevlüt Çavuşoğlu, op bezoek

Suriname gaat visumverplichting voor Turkije opheffen en vervangen door de toeristenkaart 

(Bron foto: Twitter)
Gewerkt wordt aan een luchtvaartovereenkomst tussen beide landen 


De minister van buitenlandse zaken van Turkije, Mevlüt Çavuşoğlu, bracht gisteren een officieel bezoek aan Suriname. Tezamen met de minister van Buitenlandse Zaken, Yldiz Pollack Beighle, hebben de delegaties van beide landen de bilaterale samenwerking tussen Suriname en Turkije besproken. Ook ging de Turkse minister op audiëntie bij president Desi Bouterse. Dit berichten Starnieuws en het Nationaal Informatie Instituut (NII) vandaag, zaterdag 22 september 2018.



Binnenkort zal in Suriname een ambassade van Turkije worden geopend. Deze mededeling deed minister Pollack-Beighle. Suriname heeft ook toegezegd om de visaverplichting op te heffen en te vervangen met de toeristenkaart. Er wordt ook gekeken naar het tekenen van een luchtvaartovereenkomst tijdens het eerstvolgende volgende bezoek, dat nu wordt uitgewerkt. Vanwege de strategische ligging tussen het Caribisch Gebied en Latijns-Amerika kan Suriname volgens de Pollack-Beighle als een hub gezien worden door Turkije. Het zal enorme voordelen voor luchtverbindingen en in het verlengde hiervan toerisme brengen, meent Pollack-Beighle. Suriname kan op dit gebied veel leren van Turkije, vindt ze.



Het bezoek is volgens Pollack-Beighle een historische en bepalend voor de voortgang van de bilaterale samenwerking. De politieke wil daartoe bestaat.

Het ondertekenen van verschillende documenten tijdens dit bezoek zal moeten resulteren in het uitvoeren van concrete projecten op cultureel gebied. Ook is afgesproken dat Surinaamse diplomaten de gelegenheid krijgen om door de Turken te worden opgeleid. De samenwerking is verder ook om handel tussen beide landen te bedrijven en uiteindelijk gezamenlijk economisch vooruitgang te bewerkstelligen.

De kranslegging bij het monument van verzoening werd opgevolgd door het beleefdheidsbezoek aan het staatshoofd van Suriname.

Çavuşoğlu gaf aan, dat zijn land bezig is met het ontwikkelen van de relatie met het Caribisch gebied en Latijns Amerika. Suriname is volgens hem een aantrekkelijk land in de regio voor buitenlandse investeringen. Turkse bedrijven zijn volgens hem steeds meer geïnteresseerd om te investeren in Suriname, vooral op het gebied van toerisme en infrastructuur. 'We moeten ons bedrijfsleven meer stimuleren om zakelijke mogelijkheden te ontdekken in onze respectievelijke landen', meent Mevlüt Çavuşoğlu. Hij hoopt binnenkort president Desi Bouterse en Pollack-Beighle in Turkije te mogen ontvangen.

Na het ondertekenen van de documenten hebben minister Pollack-Beighle en haar Turkse collega een krans gelegd bij het Nationaal Verzoeningsmonument aan de Waterkant.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten