zaterdag 22 september 2018

Gaan vrouwen voorkomen dat ultrarechtse Jair Bolsonaro de volgende president van Brazilië wordt?

Bolsonaro heeft aanzienlijk deel van de vrouwelijke kiezers tegen zich in het harnas gejaagd


Een Datafolha-peiling die donderdag 20 september 2018 werd gepubliceerd, laat een stijging zien in de afwijzing van de vooraanstaande extreemrechtse presidentskandidaat Jair Bolsonaro bij vrouwen, die de meerderheid van de Braziliaanse kiezers uitmaken. 

Vrouwen vormen 52,5 procent van het electoraat in Brazilië, waar stemmen verplicht is van 18 tot 70 jaar en optioneel van 16 tot 18 en ouder dan 70. Bolsonaro wist een aanzienlijk deel van de vrouwelijke kiezers boos te maken.


Volgens de Datafolha-enquête is het totale afwijzingspercentage van Bolsonaro 43 procent, het hoogste van alle kandidaten. Bij mannen is het afwijzingspercentage lager, namelijk 37 procent, maar bij vrouwen stijgt het cijfer aanzienlijk, tot 49 procent van de vrouwen die verklaarden onder geen enkele omstandigheid voor Bolsonaro te stemmen.

Bolsonaro, van de Partido Liberal en zijn running mate, legergeneraal Antonio Mourao, hebben een overwegend conservatieve basis, en hebben gedurende de campagne herhaaldelijk verklaringen afgelegd die door een groot deel van de Braziliaanse vrouwen als zeer seksistisch worden beschouwd. In het meest recente incident, eerder deze week, hekelde Mourao alleenstaande moeders en noemde huishoudens uitsluitend geleid door moeders en grootmoeders als een 'fabriek van onaangepaste elementen', dat tumult en hevige kritiek veroorzaakten.


Brazilië is een land waar miljoenen mannen afwezige vaders zijn: meer dan 5 miljoen Braziliaanse kinderen hebben geen verklaarde vaders op hun geboorteakte en meer dan 11 miljoen huishoudens worden alleen geleid door vrouwen, zonder de aanwezigheid van mannelijke partners.

Tot nu toe heeft Bolsonaro een sterke voorsprong, met 28 procent,van de stemmen, gevolgd door runner-up Fernando Haddad met 16 procent, en vervolgens Ciro Gomes met 13 procent.

Maar Bolsonaro's hoge afwijzingspercentage, vooral onder vrouwen, wordt algemeen beschouwd als een obstakel voor zijn vooruitgang. In de afgelopen paar weken hebben groepen vrouwen tegen Bolsonaro miljoenen georganiseerd op sociale netwerken, waar een wijdverspreide campagne bestaat waarin vrouwen worden opgeroepen om op een kandidaat te stemmen, behalve hij.

Aan de andere kant heeft Fernand Haddad een afwijzingspercentage dat vergelijkbaar is met dat van Bolsonaro onder mannen, met 35 procent, maar hij wordt veel minder afgewezen door vrouwen met een percentage van 24 procent. Ciro Gomes heeft zelfs lagere afwijzingspercentages, 26 procent onder mannen en 18 procent onder vrouwen.

De Datafolha-peiling werd op 18-19 september uitgevoerd onder 8.601 in aanmerking komende kiezers uit heel Brazilië. De foutenmarge is twee punten.

(Suriname Mirror/The Brazilian Report/Xinhua)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten