zaterdag 22 september 2018

Vicepresident Adhin brengt namens president Bouterse hulde aan dragemans

(Bron foto: NII)
'Het dansen van de dragers bij een uitvaart werkt troostend'

'Het is de eerste keer dat dragers gedecoreerd zijn'


Vicepresident Michael Ashwin Adhin heeft vrijdag 21 september 2018 in de Congreshal in Paramaribo namens president Desi Bouterse hulde uitgebracht aan dragers, beter bekend als de dragemans, voor het uitoefenen van een taak die niet voor een ieder is weggelegd. Deze activiteit was in verband met het 121-jarig bestaan van de Stuiversvereniging, zo berichten het Nationaal Informatie Instituut (NII) en Starnieuws.


Het werk dat de dragers verrichten kan volgens de vicepresident eerder als een roeping worden beschouwd. Dragers helpen nabestaanden die een geliefde hebben verloren, onder meer bij de rouwverwerking. Van deze groep wordt veel discipline, goede conditie en het maken van zuivere passen verwacht waar synchroon lopen als groep onder de lijkbaar wordt verwacht, zei Adhin.

Het dansen van de dragers bij een uitvaart klinkt misschien vreemd, maar volgens de bewindsman is het in de praktijk gebleken dat dit troostend werkt. Hij zei, dat het te waarderen is, dat de dragemans vrijwel dagelijks tussen zoveel verdriet moeten verkeren en toch hun bijdrage leveren, wat de nabestaanden als positief ervaren op een kwetsbaar moment. Dit is de reden waarom de regering een ere onderscheiding toekent aan de dragers voor hun bijdrage binnen de samenleving.

Het is de eerste keer dat dragers in ons land gedecoreerd zijn. 13 Dragers kregen de eremedaille in zilver verbonden aan de Ere Orde van de Palm, 19 ontvingen de eremedaille in goud verbonden aan de Ere Orde van de Palm. Verder werden 11 personen gedecoreerd in de Ere Orde van de Palm en 6 burgers werden benoemd tot Ridder in de Ere Orde van de Palm.

Enkele gedecoreerden gaven aan erg blij te zijn met de waardering die ze hebben ontvangen. Jacques Pique vertelt, dat hij bijna 40 jaar deze roeping uitoefent. Hij gaf aan dat de huidige groep dragers de kennis wil overdragen aan de jongeren en dat degenen die belangstelling hebben voor het dragersvak hard zullen moeten werken, om ook die erkenning te krijgen van de samenleving.

Richard Kajufa, hoofddrager van de Stuiversvereniging, zegt op Starnieuws, dat het goed aanvoelt om een decoratie te krijgen. 'Het is nooit gebeurd of voorgekomen dat oude dragers zijn gewaardeerd voor het werk dat wij doen.' Hij geeft aan dat het een goed initiatief is. Hij hoopt dat zo de volgende generatie dragers geïnspireerd wordt om het werk te doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten