zaterdag 26 mei 2018

Saramaccaanse groepen willen 7 juni tijdens een krutu definitief hun granman aanwijzen

(Bron foto: Nationaal Informatie Instituut)
'Jaren voortslepend conflict om te komen tot granman heeft de stam schade berokkend'


Alle relevante groepen binnen de Saramaccaanse gemeenschap zetten zich in om te komen tot de vreedzame aanwijzing van een Saamaka granman. Op 7 juni wordt in de Congreshal te Paramaribo een krutu gehouden waarbij de uit die bijeenkomst voortgekomen kandidaat granman uitgeroepen zal worden tot het enige en definitieve grootopperhoofd der Saramaccaners. Dit zei Salomon Emmanuels, cultureel antropoloog, donderdag 24 mei 2018, tijdens een persconferentie in het perscentrum van het Kabinet van de President.


Aan de krutu zullen individuele hoofdkapiteins, kapiteins en hoofdbasja’s - die formeel een beschikking hebben - deelnemen. Tijdens deze bijeenkomst krijgen de daartoe aangewezen woordvoerders de gelegenheid om hun keuze voor een granman kandidaat ondersteunen of afwijzen.

Tijdens de persconferentie las Emmanuels een gezamenlijke verklaring voor getekend door vertegenwoordigers van de twaalf-lo en de Matjaw-lo. Deze geeft het traject aan dat bewandeld wordt voor de vreedzame oplossing.

Emmanuels gaf aan, dat het jarenlange conflict om te komen tot een Grootopperhoofd de stam intussen schade heeft berokkend. Er is sprake van pijn, verdeeldheid en stilstand binnen deze gemeenschap.

De krutu is de manier voor het bereiken van een consensus en het nemen van besluiten op elk niveau van de Saamaka gemeenschap. Tijdens de persconferentie is benadrukt dat het gaat om het oplossen van dit vraagstuk op een vreedzame wijze en is elke vorm van geweld en andere ontoelaatbare handelingen die de goede naam en eer van de Saamaka gemeenschap en zijn instituten schaden, afgekeurd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten