zaterdag 26 mei 2018

Green Force Curaçao slaat alarm over kap en verwijdering van mangroves

'We hebben niets aan mooie lege woorden van ministers die beloven mangroves te beschermen'


Milieu- en recyclingorganisatie Green Force heeft weer aan de bel getrokken, dit keer wegens illegale landwinning bij het Spaanse Water. Daar zijn bij Brakkeput Abou, vlakbij Adelisia Resort en Sail Adventures, mangroves weggebulldozerd en is de aarde in het water geschoven, zo stelt Green Force, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 26 mei 2018.

'De kap en verwijdering van mangroves moet gestopt worden.'

Green Force heeft vaker een dringend beroep gedaan op de regering de mangroves wettelijk te beschermen, hetgeen op dit moment nog niet het geval is. Ook is getracht door meer bewustwording over het belang van mangroves, de kap hiervan te verminderen.

'Maar, helaas zijn we vele ministers verder en de houtkap gaat gewoon door. We hebben niets aan mooie lege woorden van ministers die beloven de mangroves te beschermen en ministeriële beschikkingen in werking te stellen als dat niets doet tegen de overtreders. Wat we nodig hebben is beschermingswetten, dat bulldozers in beslag worden genomen, kaveleigenaren beboet worden en de natuur door de overtreders wordt hersteld.'

De organisatie doet weer een beroep op de minister van Gezondheid, Milieu en Natuur, dit keer op Suzy Camelia-Römer (PIN), om de mangroves van Curaçao te beschermen en op te treden tegen milieuonvriendelijke praktijken die het voortbestaan van de mangrove in gevaar brengen.

'Niet-duurzame ontwikkeling van ons kustgebied heeft ervoor gezorgd dat we 60 tot 80 procent van onze mangroves hebben verloren. Er is een nieuw verkavelingsplan in Jan Sofat naast een rijk mangrovegebied. Ggaan we ook nu wachten totdat de mangroves daar worden gekapt zoals al vaker is gebeurd in dat gebied? De oproep aan de regering is om alle bestaande mangroves via geotagging in kaart te brengen en op die manier met satellietbeelden bewijs te verzamelen tegen overtreders.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten