zaterdag 26 mei 2018

Alcoa is begonnen met sloop van deel Surinaamse aluminiumoxide-raffinaderij

Energieconsulent Viren Ajodhia: 'Het is nu duidelijk dat de president en het kabinet de controle over het proces hebben verloren'


Alcoa is begonnen met het slopen van een deel van zijn Surinaamse aluminiumoxide-raffinaderij, wat een slag toebrengt aan 'activisten' die hadden gehoopt om de raffinaderij te doen herleven, ooit de drijvende kracht van de economie van de worstelende Zuid-Amerikaanse natie, aldus de Pittsburgh Post-Gazette vrijdag 25 mei 2018 (Starnieuws besteedt overigens pas 30 mei aan het Amerikaanse artikel...),

Ondertussen slepen onderhandelingen zich voort over wanneer het bedrijf de Afobaka waterkrachtcentrale afstoot die de activiteiten van de Pittsburgh-aluminiumfabrikant van stroom voorziet, zelfs als Alcoa elektriciteit die de dam produceert, aan het land heeft levert, tegen volgens critici hoge prijzen.

Alcoa zei dat het toestemming kreeg van de overheidscommissie die die gesprekken leidde om een ​​deel van zijn Suralco-raffinaderij te slopen, ongeveer 24 mijl ten zuidoosten van Paramaribo. In een verklaring per e-mail zei Alcoa, dat het werk noodzakelijk is, onder vermelding van 'potentiële veiligheidsrisico's die voortvloeien uit de verslechterende raffinaderij materieel.' Het bedrijf zei dat een contract is toegekend voor het werk.

Rudi Dilip Sardjoe, de Surinaamse zakenmagnaat die de presidentiële commissie leidt, zei eerder deze maand, dat de raffinaderij, die bauxiet omzet in alumina, zal worden gesloopt. Alcoa sloot zijn smelter in Suriname - waar het aluminiumoxide werd omgezet in aluminium - in 1999. De heer Sardjoe maakte de opmerkingen tijdens een bijeenkomst die werd gesponsord door de Kamer van Koophandel van het land. Hij heeft niet gereageerd op een lijst met vragen per e-mail.

'Lijkt me op een gedane deal ... hoewel velen daar niet blij mee waren', zei voormalig Suralco-manager Amrish 'Danny' Lachman in een e-mail. Alcoa was de motor van de Surinaamse economie  sinds het voor het eerst naar het land kwam in 1916, een verhaal verteld in 'The Land Alcoa Dammed', een 2017 Post-Gazette-serie.


Een eeuw later laat het vertrek van de aluminiumproducent het land achter met de moeilijke taak om de economie opnieuw op te bouwen. De heer Lachman behoort tot een groep specialisten op het gebied van economische ontwikkeling die hoopte de raffinaderij te kunnen aanpassen, zodat hij bauxietreserves van lagere kwaliteit in westelijk Suriname kon verwerken.

Alcoa zei dat een van de redenen waarom de raffinaderij in 2015 stilstond was vanwege de energiekosten, die tot de hoogste in de wereld behoorden. Aluminium-industrieanalisten zeggen dat de dalende aluminiumproductie in Noord- en Zuid-Amerika, de natuurlijke markten van de raffinaderij, een andere reden is waarom het draaiende houden van de raffinaderij niet haalbaar is. Tijdens de bijeenkomrt  van de Kamer van Koophandel drong Sardjoe erop aan, dat de dam tegen het einde van volgend jaar aan de regering wordt overgedragen.

De uitwisseling werd voorgesteld door Alcoa in 2015 en werd aanvaard door de commissie van de heer Sardjoe. Maar, het voorstel werd verworpen door de Nationale Assemblee van Suriname, waarin sommige leden aandringen dat Alcoa de dam onmiddellijk moet overdragen, omdat het bedrijf niet langer voldoet aan de voorwaarden van een overeenkomst uit 1958 die de dam heeft gecreëerd. Onder de 75-jarige overeenkomst was Suriname overeengekomen om 618 vierkante mijl langs de Surinamerivier te laten overstromen om de dam te bouwen. Alcoa ging akkoord om de smelterij en raffinaderij te bouwen die elektriciteit zouden onttrekken aan de dam en hoogbetaalde banen zouden opleveren.

Nu geen van beide fabrieken in bedrijf is, zeggen critici dat Alcoa de dam onmiddellijk moet overdragen. Jennifer Geerlings-Simons, voorzitster van De Nationale Assemblee, schatte vorig jaar dat Suriname in 2010 of 2011 meer betaalde aan Alcoa voor de elektriciteit van de dam dan de regering ontving van Alcoa aan belasting en andere inkomsten. Alcoa beweert, dat het niet wettelijk verplicht is om de dam over te dragen voor 2033, wanneer de overeenkomst van 1958 afloopt.

De dam kan echter tegen het einde van volgend jaar worden overgedragen, als de onderhandelingen met de commissie van de heer Sardjoe succesvol zijn, aldus het bedrijf.

Alcoa stelt, dat de sloop en sanering van zijn Surinaamse fabrieken vorig jaar begonnen is en tegen het einde van 2021 voltooid zal zijn. Het bedrijf zei, dat de waterkrachtcentrale zal blijven werken en de overheid van stroom zal voorzien.

Sommigen zijn gefrustreerd over het gebrek aan vooruitgang in de gesprekken over de dam en het feit dat De Nationale Assemblee in het ongewisse is gehouden over wat er gaande is. 'Ik denk dat het nu duidelijk is dat de president (Desiré 'Desi' Bouterse) en het kabinet de controle over het proces hebben verloren. De presidentiële commissie handelt zelfstandig, zonder enige verantwoording', aldus energieconsulent van Paramaribo, Viren Ajodhia, in een e-mail.

(Suriname Mirror/Pittsburgh Post-Gazette/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten