zaterdag 26 mei 2018

Vijfde Mexicaanse journalist(e) gedood in 2018

(Bron foto: Twitter)
Alicia Diaz Gonzalez dood aangetroffen, zwaar mishandeld, in haar huis in Monterrey


Journaliste Alicia Diaz Gonzalez is donderdag 24 mei 2018 dood gevonden in haar huis in Monterrey, in het noorden van Mexico, blijkbaar zwaar mishandeld. Diaz Gonzalez 'lag op de vloer, met haar gezicht naar beneden, in een plas bloed, en ze heeft veel klappen gekregen', vertelde een bron van het openbare parket van Nuevo Leon aan persbureau AFP op voorwaarde van anonimiteit.



De moord vond plaats tussen acht en tien uur lokale tijd op donderdagochtend in Colonia Paseo Residencial in Monterrey. 'Ze werd rond tien uur gevonden in haar huis naast haar kinderen, die op de tweede verdieping van het gebouw, toen het incident plaatsvond, aan het rusten waren', zei de openbare aanklager van Nuevo Leon op Twitter.

De dood van de 52-jarige journaliste werd bevestigd door de krant El Financiero, waar ze sinds januari werkte. Redacteur Mauricio Mejia pleit voor een 'dringende ... officiële reactie' op social media.



Vertaling: 'Haar naam was Alicia Diaz Gonzalez, zij werd doodgeslagen in haar huis in Monterrey. Tot wanneer? Genoeg straffeloosheid, we willen dat de staat onze veiligheid waarborgt. (schreef journaliste Sanjuana Marinez)

Diaz Gonzalez werd gevonden door haar zoon, Eduardo Andres, 20, die zei dat hij niets hoorde, en  de volgende ochtend zijn dode moeder op de vloer zag.

De autoriteiten zeiden dat alle onderzoekslijnen open zijn. De Nationale Commissie voor de Rechten van de Mens riep de autoriteiten van Nuevo Leon ook op om het leven, de veiligheid en de persoonlijke integriteit van de familie Gonzalez te garanderen.


Ongestrafte misdrijven 
Eerder deze maand werd radiojournalist Juan Carlos Huerta doodgeschoten toen hij zijn huis verliet in een buitenwijk van Villahermosa in het zuidoosten van Mexico. 'Ze gingen hem executeren', zei Tabasco-gouverneur Arturo Nunez Jimenez op een persconferentie in die tijd, ter verduidelijking van de eerste speculatie dat het schieten mogelijk een overval betrof. Zijn moord vond plaats een jaar nadat journalist Javier Valdez, die internationale erkenning kreeg voor zijn berichtgeving over drugshandel, werd doodgeschoten in zijn geboortestad Culiacan, Sinaloa, waar krachtige kartels opereren. Hij werd op 15 mei 2017 uit zijn auto getrokken en 12 keer beschoten.

Ten minste vijf journalisten, waaronder Diaz Gonzalez, zijn tot nu toe in Mexico vermoord in 2018. Ten minste twee werden gedood als een direct gevolg van hun werk, volgens het Committee to Protect Journalists (CPJ).

Tijdens het presidentschap van president Enrique Pena Nieto, dat in 2012 begon, werden minstens 42 journalisten vermoord en zijn er ongeveer 2/000 aanvallen op verslaggevers geweest, volgens de organisatie Artikel 19. Mexico wordt beschouwd als een van de gevaarlijkste landen ter wereld om een journalist te zijn met meer dan 100 journalisten die zijn vermoord sinds 2000. De meeste van die misdaden blijven ongestraft.


(Suriname Mirror/Sinembargo/Al Jazeera/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten