zaterdag 26 mei 2018

'Venezolaanse regering moet stoppen met onderzoek naar website toonaangevende onafhankelijke krant'

El Nacional zou onrust hebben gezaaid met verslaggeving over de nationale verkiezingen


- 'Laatste poging van regering om kritische berichtgeving tegen te gaan en onafhankelijke media het zwijgen op te leggen'
- Anti-Haatwetgeving door regering ingezet in strijd tegen niet welgevallige media....


De Venezolaanse regering moet stoppen met haar onderzoek naar de website van een toonaangevende onafhankelijke krant en haar toestaan ​​om vrijuit te publiceren, aldus het Committee to Protect Journalists (CPJ) vrijdag 25 mei 2018. 


De Venezolaanse Nationale Telecommunicatie Regulator (Conatel, Cuenta Oficial de la Comisión Nacional de Telecomunicaciones) opende op 22 mei een onderzoek naar de inhoud gepubliceerd op de website van El Nacional, het grootste onafhankelijke dagblad van het land, en beschuldigde het ervan onrust te zaaien met zijn verslaggeving van nationale verkiezingen die plaatsvonden op 20 mei, volgens nieuwsberichten en krantenpersoneel.

Conatel gaf de krant de opdracht om te stoppen met het publiceren van informatie op haar website die 'de rust van de burgers zou kunnen verstoren ... door onjuiste of ongefundeerde informatie te presenteren', aldus onderstaand persbericht gepubliceerd op de Conatel-website:


Conatel gaf de krant 10 dagen om zich te verweren, aldus mediaberichten. 'Dit onderzoek is de laatste poging van de Venezolaanse regering om kritische berichtgeving tegen te gaan en onafhankelijke media het zwijgen op te leggen', zegt Natalie Southwick, onderzoeksmedewerkster van Centraal en Zuid-Amerika bij CPJ.

'Venezolaanse autoriteiten zouden onmiddellijk het onderzoek naar El Nacional moeten stopzetten en stoppen met het gebruik van repressieve wetten om nieuwssites lastig te vallen en te censureren.'

In haar verklaring beschuldigt Conatel de krant van het overtreden van de Wet inzake Sociale Verantwoordelijkheid op Radio en Televisie en de Anti-Haatwet voor Tolerantie en Vreedzame Co-existentie, een repressief stuk wetgeving dat vorig jaar werd aangenomen, te midden van de angst dat het zou worden gebruikt om de media de mond te snoeren.


El Nacional redacteur Miguel Henrique Otero vertelde CPJ telefonisch, dat de krant niet precies was geïnformeerd over welke inhoud de wet schond, of wat de mogelijke sancties zouden kunnen zijn. 'De regering gebruikt Conatel als een instrument om de Anti-Haatwetgeving af te dwingen, en het doel is om ons de mond te snoeren', zei Otero.

Conatel beantwoordde de oproepen van CPJ niet voor commentaar.

President Nicolás Maduro werd op 20 mei herkozen in een verkiezingsproces dat algemeen als onwettig werd beschouwd in de internationale gemeenschap. De regering van Maduro heeft volgens CPJ-onderzoek talloze hulpmiddelen om de media te controleren en te intimideren. Deze omvatten een restrictieve perswet van 2004, staatsreclame-boycots, bedreigingen om uitzendlicenties te annuleren, een monopolie op de invoer en distributie van schaars krantenpapier en, nu, de Anti-Haatwetgeving.

El Nacional, een van de weinige overgebleven onafhankelijke dagbladen, heeft een hoge prijs betaald voor zijn voortdurende kritische rapportage. De krant heeft te maken gehad met een tekort aan krantenpapier, boetes van de overheid, herhaalde onderzoeken en rechtszaken, waaronder een aanklacht van laster en een reisverbod voor Otero, die de krant vanuit ballingschap blijft leiden.

(Suriname Mirror/CPJ/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten