zaterdag 26 mei 2018

Indonesië en Peru intensiveren de economische samenwerking

(Bron foto: ministerie van Buitenlandse Zaken Peru)
Ministers van Buitenlandse Zaken Indonesië en Peru spreken elkaar in Lima, Peru


Indonesië en Peru zijn tijdens een bijeenkomst tussen hun ministers van Buitenlandse Zaken in Lima, Peru, woensdag 23 mei 2018 overeengekomen om de economische samenwerking te intensiveren. De samenwerking zal beginnen met een overeenkomst inzake de handel in goederen (TIGA, Trade in Goods Agreement) om de betrokkenheid van de handel te intensiveren. 


'Indonesië heeft voorgesteld dat de oprichting van een alomvattende economische partnerschapsovereenkomst (CEPA, Comprehensive Economic Partnership Agreement) stapsgewijs moet worden uitgevoerd, te beginnen met de TIGA', zei het ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.


Peru is de op drie na grootste handelspartner van Indonesië in Zuid-Amerika. Gegevens van het ministerie van Handel vertoonden een stijging van ongeveer 5 procent tussen 2016 en 2017, met een totale handel van bijna 230 miljoen dollar vorig jaar

Volgens de verklaring, zei minister van Buitenlandse Zaken Retno Marsudi tijdens de ontmoeting met haar Peruaanse tegenhanger, Néstor Popolizio, dat Peru een belangrijke markt is voor Indonesië, maar de economische samenwerking moet nog steeds zijn potentieel bereiken.


Retno benadrukte ook het belang van toenemende zakelijke interactie tussen de twee landen en diversificatie van producten in de bilaterale handel. Tijdens de bijeenkomst nodigde Retno Peruaanse bedrijven uit om deel te nemen aan Trade Expo Indonesia (TEI) in oktober.

Indonesië zal later dit jaar deelnemen aan Expoalimentaria en Mistura Food Festival in Peru.

De ministers bespraken ook inspanningen om de samenwerking op andere gebieden, waaronder landbouw en visserij, te vergroten. De economische diplomatie van Indonesië wil de bilaterale handel met de niet-traditionele markten van het land stimuleren, vooral in Afrika en Zuid-Amerika. In december maakte een CEPA met Chili het het eerste Zuid-Amerikaanse land dat een vrijhandelsovereenkomst met Indonesië sloot.



(Suriname Mirror/Jakarta Globbe/AntaraNews)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten