vrijdag 27 april 2018

Shyam Guptar dient schadeclaims in tegen Surinaamse- en Nederlandse Staat

'Ik wil mijn naam voor eens en voor altijd zuiveren, het is mij heel veel waard'



Shyam Guptar gaat schadeclaims indienen tegen de Surinaamse en de Nederlandse Staat. Zijn advocaat Irwin Kanhai gaat binnenkort de claim tegen de Staat indienen en accountants zijn nog steeds bezig zaken goed te onderbouwen. De claim tegen Nederland volgt later. Van 1993 tot februari 2018 zijn drie grote drugszaken tegen hem gevoerd. Guptar zei gisteren tijdens een persconferentie in het Marriott Courtyard Hotel in Paramaribo, dat in geen van de zaken bewezen is dat hij lid is van een criminele organisatie en met drugshandel en witwassen geld heeft vergaard. 

Hij stelde gisteren, aldus Staarnieuws vandaag, vrijdag 27 april 2018, dat zijn persoonlijke en zakelijke relaties en de tientallen bedrijven waaruit zijn handelsimperium bestaat, er zwaar onder hebben geleden. Guptar wil miljoenen Amerikaanse dollars voor de geleden schade.

'Ik wil niet arrogant zijn, maar ik had eens gezegd en ik herhaal het weer, zolang er water in de Surinamerivier stroomt, gaat Guptar niet kapot. Ik heb alles zo gelaten, ben geen hulp gaan zoeken, bij niemand want mi no du no wan ogri.'


Hij had vanaf de tachtiger jaren van de vorige eeuw een wereldwijd netwerk opgebouwd voor de afzet van Surinaamse rijst.
'Ik wil mijn naam voor eens en voor altijd zuiveren, het is mij heel veel waard. Al de mensen die nog twijfelden wil ik overtuigen. Dan ga ik me weer concentreren op mijn zaken. Ik heb geen kredieten nodig, alleen hun tools want ik kan mijn bedrijven zelf financieren.'

Bij ten minste één bank, de VCB, zijn tijdens het laatste proces de persoonlijke en bedrijfsrekeningen van Guptar gesloten.

De eerste zaak tegen Guptar was operatie Octupus. De zakenman werd in 1993 in Nederland gearresteerd. Hij werd verdacht van het financieren van drugshandel en witwasserij en aangemerkt als lid van een criminele organisatie. De Nederlandse Justitie heeft Guptar, die toen tot een van de grootste rijsthandelaren van Europa, de Guyana's en het Caribisch gebied behoorde, vanaf 1991 in het geheim geobserveerd, geschaduwd en afgetapt. 12 Dagen na de arrestatie werd hij na het betalen van een borg van 1 miljoen gulden, vrijgelaten. In november 1994 werd Guptar 'integraal vrijgesproken'. Maar, in maart 1995 ging het Openbaar Ministerie (OM) in hoger beroep. Hij werd wederom 'integraal vrijgesproken van alle ten laste leggingen'. Daarna is het OM van Nederland bij een hogere rechtbank in beroep gegaan. Maar, ook daar is Guptar vrijgesproken.

In 1997, ditmaal tijdens operatie CoPa, genoemd naar de drugslijn tussen Colombia en Paramaribo, werd Guptar weer opgepakt, op verdenking van witwassen. Bij deze operatie, die samen door Nederland en Suriname werd uitgevoerd, zijn politici en industriëlen onderzocht. Er werd veel aandacht besteed aan hun financieel vermogen. Ook bij Guptar werd nagegaan hoe hij aan zijn miljoenen was gekomen. Er werd beslag gelegd op al zijn internationale rekeningen. Achteraf bleek er niets te zijn om hem te blijven vasthouden. De rekeningen werden weer vrijgegeven en hij kreeg een boete van 50.000 gulden.

In 2003 in werd in Portugal in een van de schepen van Guptar’s bedrijf, Shyamlee, ruim 400 kilo cocaïne gevonden tussen de rijst. In januari 2005 werd Guptar op verzoek van Nederland, in Suriname gearresteerd. Er werden negen andere verdachten tegelijk opgepakt. Ze werden verdacht lid te zijn van een criminele organisatie, drugshandel en witwassen. De negen werden uitgeleverd, maar Guptar heeft een jaar in de gevangenis aan de Duisburglaan in Paramaribo gezeten. De operatie Ficus is ook een samenwerking tussen Suriname en Nederland geweest. In Nederland zijn de andere verdachten in 2008 vrijgesproken. De zaak tegen Guptar werd gestaakt. Pas in 2010 werd er iets gedaan aan zijn zaak in Suriname, maar het werd uiteindelijk 52 keer uitgesteld. Pas in juli 2012 werd Guptar integraal vrijgesproken. Het OM is toen in hoger beroep gegaan. In 2017 kwam er een eind aan deze zaak. Op 1 februari 2018 werd hij weer vrijgesproken.

Guptar zei gisteren, dat hij zwaar is gekwetst in zowel zijn persoonlijk als zakelijk leven. Zakelijk kan hij zich nog bedruipen. Hoewel de verliezen gigantisch zijn, door sluitingen en veilingen van een aantal bedrijven, is hij niet failliet geraakt.

'Men heeft me laten vallen. Ik heb geen hulp gezocht bij de politiek en anderen om me heen. Ook niet toen ik in de gevangenis heb gezeten. Ik ben gelovig, mi sab’ tak’ mi no du ogri. Karma heeft ook zijn werk gedaan. Toen ik het rijstkartel had gebroken toen ik in de jaren tachtig voor het eerst op de markt kwam, heeft men me opgesloten in Devil. Twee van die mannen die me hebben opgesloten zijn al overleden. Een van ze laatst nog. Ik hoef niet alweer de grootste te zijn. Maar ,de rijstsector heeft grote potentie. Het is altijd een perfecte sector geweest. Men heeft het kapot gemaakt. Ik wil helpen het goed te maken.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten