vrijdag 27 april 2018

Ernstige zorgen bij VN over escalatie van geweld tegen activisten voor landrechten in Brazilië

'Recente moord op Nazildo dos Santos en twee andere milieuactivisten zijn indicatief voor  verontrustend patroon van vergelding tegen degenen die hun milieu- en mensenrechten beschermen'

VN roept op tot een 'volledig, transparant en onafhankelijk onderzoek' naar de moorden


De escalatie van geweld tegen activisten van landrechten in Brazilië is van 'diepe bezorgdheid', zei het hoofd van de Verenigde Naties (VN)-Milieu woensdag 25 april 2018 en riep op tot een volledig en onpartijdig onderzoek naar de recente moordpartijen op drie van hen. 

Erik Solheim, directeur van de VN-Milieu, zei dat landrechten die zijn gegarandeerd onder de Braziliaanse Grondwet moeten worden uitgevoerd door de overheid en gerespecteerd door bedrijven.

'VN Milieu neemt met diepe bezorgdheid nota van de escalatie van geweld tegen activisten van landrechten in Brazilië', zei Solheim in een verklaring. 'De recente moord op Nazildo dos Santos en twee andere milieuactivisten in de staat Para zijn indicatief voor een verontrustend patroon van vergelding tegen degenen die hun milieu- en mensenrechten beschermen.'


Brazilië is rijk aan land, rijp voor ontwikkeling en traag in daden en eigendomsregistratie, wat leidt tot wijdverbreide spanning en conflicten.

Nazildo Dos Santos Brito, 33, het hoofd van een gemeenschapsassociatie van boeren en quilombolas, onder welke naam de nazaten van slaven bekend zijn, werd eerder deze maand in het noorden van Para gedood, aldus de politie. Hij was het onderwerp van rechtszaken aangespannen door palmoliebedrijf Biopalma da Amazonia SA, een dochteronderneming van het gigantische mijnbedrijf Vale, dat hem beschuldigde van verstoring, invasie, bedreigingen en andere misdaden, volgens de lokale media.

Solheim riep op tot een 'volledig, transparant en onafhankelijk onderzoek' naar de moorden op dos Santos en twee andere landactivisten in de staat Para, sinds december.

Brazilië was 's werelds meest gevaarlijke land voor activisten van landrechten in 2016, met ongeveer 50 dodelijke slachtoffers, volgens de in Londen gevestigde belangenbehartigingsgroep Global Witness. De Pastorale Land Commissie, een organisatie verbonden aan de katholieke kerk in Brazilië, zei dat 70 mensen zijn gedood vanwege land- en milieugeschillen in 2017, de meeste sinds 2003. Deelstaat Para leidt met 21 van de moorden.


(Suriname Mirror/Reuters/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten