vrijdag 27 april 2018

Aanzienlijke toename van het aantal gevallen van malaria in Venezuela

Oorzaak uitbraak malaria gebrek aan middelen en inefficiënt ziektebestrijdings- programma


Venezuela zag vorig jaar een significante toename van het aantal gevallen van malaria, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). 

Volgens een rapport van het VN-orgaan, gepresenteerd op dinsdag 24 april 2018, steeg de incidentie (het aantal nieuwe gevallen van een ziekteper tijdseenheid, per aantal van de bevolking) van deze door muggen overgedragen ziekte in 2017 met 69 procent ten opzichte van het cijfer van het voorgaande jaar en is op zijn beurt vijf keer hoger dan het percentage van 2013. Dit stijgt van 240.613 gevallen in 2016 tot meer dan 406.000 gevallen in 2017, naar verluidt de grootste toename ter wereld, en het valt samen met ernstige tekorten aan voedsel en medicijnen in het Zuid-Amerikaanse land.

Tijdens een persconferentie dinsdag wees Pedro Alonso, hoofd van het wereldwijde malariaprogramma van de Wereldgezondheidsorganisatie, als oorzaak van de uitbraak van malaria, die voornamelijk aanwezig is in de oostelijke deelstaten van Venezuela, aan het gebrek aan middelen en een inefficiënt ziektebestrijdingsprogramma.

Hij voegde eraan toe, dat de WHO samenwerkt met Venezolaanse en regionale autoriteiten om de situatie te verbeteren.

Recente sancties die zijn opgelegd door de VS, Canada en de EU, waaronder een financieel verbod voor topfunctionarissen in Caracas en de Venezolaanse staat, hebben Venezuela belemmerd om te betalen voor essentiële import van voedsel, medicijnen en andere basisgoederen, waardoor naar verluidt miljoenen in Venezolaans staatsfondsen vastzitten in het internationale financiële stelsel.

Vorig jaar beschuldigden de Venezolaanse president Nicolas Maduro en vicepresident Tareck El Aissami Colombia ervan de toetreding van het anti-malariamiddel primaquine tot Venezuela te blokkeren.

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos ontkende niettemin, dat zijn land de verkoop van dat medicijn, dat later in India werd gekocht, had stopgezet.

De onafhankelijke deskundige Alfred De Zayas van de VN noemt de sancties 'een misdaad tegen de menselijkheid' en stelt voor dat Venezuela de VS voor het Internationaal Gerechtshof brengt. De Venezolaanse autoriteiten moeten nog commentaar geven op het WHO-rapport, hoewel de Venezolaanse minister Luis Lopez begin april aankondigde, dat vaccinatie- en ontsmettingsprogramma's in zes staten zijn begonnen.

(Suriname Mirror/venezuelanalysis)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten