vrijdag 27 april 2018

'Chapecoense-vliegtuigcrash' Colombia in 2016 veroorzaakt door gebrek aan brandstof

'Crash veroorzaakt door lege brandstoftank als gevolg van onjuist risicobeheer door LaMia'


De vliegtuigcrash in 2016 die het Braziliaans voetbalteam Chapecoense wegvaagde, werd veroorzaakt door een gebrek aan brandstof, aldus Colombia's luchtvaartautoriteit vrijdag 27 april 2018 na een uitgebreid onderzoek naar de ramp. 

Het onderzoek startte na de crash van 28 november die het leven kostte van 71 mensen, inclusief bijna alle spelers van Chapecoense uit Brazilië. De crash 'werd veroorzaakt door de lege brandstoftank van het vliegtuig als gevolg van onjuist risicobeheer door LaMia (Airlines)', zei Miguel Camacho, hoofd van de afdeling Onderzoek naar Ongevallen bij de overheid.


LaMia Airlines is een Boliviaans geregistreerd charterbedrijf dat zich specialiseert in het vliegen van Latijns-Amerikaanse voetbalclubs.

Onderzoekers uit Bolivia, Brazilië en Colombia hadden onderzocht wat de oorzaak van de crash was, met het rapport van vrijdag waarin werd bevestigd wat een van de leidende theorieën was nadat een geluidsopname bekend werd waarin de piloot de verkeerstoren waarschuwde voor een brandstof ​​noodgeval.


Na een eerste onderzoek, een maand na de crash, zei de Colombiaanse luchtvaartautoriteit, dat zij geloofde dat de luchtvaartmaatschappij de internationale regels inzake brandstofreserves had genegeerd.


In haar rapport van vrijdag zei de luchtvaartautoriteit, dat het voldoende 'bewijzen en technische ondersteuning' had gevonden om die theorie te bevestigen.

Chapecoense genoot van een sprookjesseizoen en was op weg naar de grootste wedstrijd in hun geschiedenis, waarvoor zij was getipt als de winnaar, toen het vliegtuig crashte in de Colombiaanse bergen niet ver van de stad Medellin. Van de 77 mensen aan boord overleefden slechts zes mensen, waarvan drie Chapecoense-spelers. Er werden ook 20 Braziliaanse journalisten gedood, die met het team op reis waren om de wedstrijd te verslaan.



(Suriname Mirror/AFP/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten