vrijdag 27 april 2018

Ruim 140 kinderresten en van 200 jonge lama's, daterend van 1400-1450 na Christus, gevonden in Peru

Opgravingen in Huanchaquito-Las Llamas leggen grootste massale kindoffer ooit bloot

(Bron foto's: National Geographic)

Alle kinderen en dieren die zijn opgeofferd in gruwelijk ritueel zijn gedood met efficiënte, 'systematische', snee over de borst 


Archeologen hebben het gruwelijke bewijs blootgelegd van wat het grootste massale kindoffer ooit zou kunnen zijn. Nadat de lokale bevolking in 2011 deskundigen op de hoogte bracht van menselijke overblijfselen op een lage rotswand aan de noordkust van Peru, onthulde een nood opgraving op de site tientallen oude lichamen van kinderen en jonge lama's.

In de loop van de volgende vijf jaar ontdekten archeologen er honderden meer. Al met al onthulden de opgravingen in Huanchaquito-Las Llamas tegen 2016 meer dan 140 sets van kinderresten en van 200 jonge lama's, volgens een exclusief bericht van National Geographic - en markeringen op hun borstbeen en ribben suggereren, dat hun borstkassen opengesneden zijn en hun harten uit de lichamen getrokken.


Radiocarbon datering van touw en textiel gevonden op de site suggereert, dat het ritueel plaatsvond tussen 1400 en 1450 na Christus, volgens National Geographic.

De experts zeggen, dat alle kinderen en dieren die zijn opgeofferd in het gruwelijke ritueel zijn gedood met een efficiënte, 'systematische' snee over de borst. De meeste kinderen - zowel jongens als meisjes - waren tussen de 8 en 12 jaar oud, hoewel sommigen zo oud waren als 14. De jongsten waren slechts ongeveer 5 jaar oud.

Terwijl de kinderen begraven waren naar het westen gericht, in de richting van de zee, werden de lama's - allemaal minder dan 18 maanden oud - begraven tegenover de andere kant, in de richting van de Andes, volgens National Geographic.

Veel van hun gezichten waren besmeurd met rood pigment gemaakt van cinnaber. Het grondige, jarenlange onderzoek van de offerplaats geeft een gruwelijk beeld weer van de gebeurtenissen die zich ongeveer 550 jaar geleden ontvouwden onder het uitgestrekte pre-Columbiaanse Chimú-rijk. Door analyse van oude voetafdrukken op de site, zeggen de experts dat de kinderen en lama's waarschijnlijk zijn geleid in een processie uit het noorden en het zuiden, om te convergeren in het centrum, zo bericht National Geographic. En niet iedereen ging gewillig. Te midden van de voetafdrukken van volwassenen op sandalen, honden, blote voeten van kinderen en de jonge lama's, vonden de onderzoekers ook diepe markeringen die suggereren dat sommige dieren zich hadden verzet en met geweld werden getrokken.

Honderden jaren geleden, toen de massamoord plaatsvond, was de site bedekt in een laag modder - en sommige lichamen van zowel kinderen als dieren werden daar gewoon achtergelaten in plaats van begraven te worden in de voorbereide putten.

Hoewel het niet het eerste grootschalige kinderoffer is dat ooit is gevonden, waren zelfs de veteraan archeologen geschokt door het nachtmerrieachtige tafereel dat ze hadden opgegraven op de oude Chimú-site in Peru.

Eerder werd het grootste geregistreerde opofferingsevenement van deze soort gezien bij Templo Mayor in de Azteekse hoofdstad Tenochtitlán, waar 42 kinderen werden gedood. Hoewel het rituele offer van volwassenen enigszins uitgebreid is bestudeerd, is de rituele moord op kinderen een moeilijker onderwerp om aan te pakken, leggen de experts uit.

(Suriname Mirror/National Geographic/Peru Reports/Biobiochile)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten