vrijdag 27 april 2018

EU verbiedt import Braziliaans pluimveevlees

Gebreken in veterinaire controle vlees en vleesproducten van rund, paard en pluimvee in Brazilië


De Europese Unie (EU) heeft de import van pluimveevlees van 20 Braziliaanse slachthuizen verboden. Het Braziliaanse ministerie van Landbouw (Mapa, Agricultura, Pecuária e Abastecimento) gaat hiertegen bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in beroep. 

De EU heeft tot het importverbod besloten op basis van het rapport van de Directie voor Gezondheid en Voedselveiligheid (DG-Sante) over de gebreken in de veterinaire controle op vlees en vleesproducten van rund, paard en pluimvee in Brazilië.

Vorig jaar werd door de Braziliaanse Justitie in de operatie ´Carne Fraca´ (Zwak Vlees) al aangetoond dat inspecteurs van Mapa zich hebben laten omkopen en valse veterinaire certificaten hebben afgegeven.

De EU heeft een vervolgonderzoek ingesteld naar het grote verschil tussen de hoeveelheid Salmonella die bij de inspectie door de EU werd aangetroffen en wat op de certificaten stond vermeld. Ook uit andere landen kwamen meldingen bij Mapa binnen over te hoge salmonellabesmetting in producten van vooral Brasil Food S.A. (BRF).

De Braziliaanse Justitie heeft daarop een onderzoek ingesteld waaruit bleek, dat vijf door Mapa geaccrediteerde laboratoria zich hebben laten omkopen. Ze hebben valse verklaringen afgegeven zodat met Salmonella besmet vlees toch geëxporteerd kon worden.

De EU heeft aangegeven dat de Braziliaanse overheid niet in staat blijkt voldoende controle uit te oefenen en de voedselveiligheid onvoldoende kan garanderen. De Europese landbouwkoepel Copa-Cogeca steunt het Europese besluit om de import vanuit 20 vooral pluimveevlees-producerende bedrijven in Brazilië stil te leggen.

Het Europese besluit volgt op een inspectie ter plekke. Een missie stelde vast dat de 20 bedrijven niet voldoen aan de Europese sanitaire en veterinaire eisen.

(Suriname Mirror/Boerderij.nl)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten