woensdag 28 november 2018

LVV-minister Soerdjan spreekt 30 november met visserijsector over Chinese hektrawlers

Gevreesd wordt dat sector kapot gaat als trawlers vergunning krijgen om te vissen in Surinaamse wateren


Minister Lekhram Soerdjan van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zal vrijdag de organisaties, die vorige week een petitie aan hem hebben aangeboden, ontvangen, zo bericht Starnieuws vandaag, woensdag 28 november 2018. De visserijsector is verontrust over de komst van vijf tot zes hektrawlers (fabrieksschepen) uit China in Surinaamse kustwateren. Gevreesd wordt dat de sector kapot gaat als deze trawlers vergunning krijgen om te vissen in Surinaamse wateren. 

Tot nu toe is het nog niet duidelijk geworden hoe deze schepen ineens zijn opgedoken voor de kust. Twee boten mochten binnenvaren, hoewel er nog geen vergunning is verstrekt.

De Federatie van Surinaamse Agrariërs (FSA) en haar aangesloten organisaties, de Surinaamse Seafood Associatie, het Visserscollectief en Suriname Industrial Fisheries Cooperative, stellen dat eerder zeker aan zestig boten toestemming gegeven is om te vissen. Zij wachten nog op een vergunning.

De trawlers uit China hebben vóórdat Soerdjan minister werd toestemmingsbriefjes gekregen. De minister heeft Assembleeleden meegedeeld, dat de trawlers getoetst zullen worden aan de wettelijke bepalingen.

Assembleelid Ingrid Karta-Bink (Pertjajah Luhur) zegt, dat deze trawlers een motorvermogen hebben van 2.000 pk. Zij hebben alle materieel aan boord om gevangen vis gelijk te verwerken, te verpakken in dozen van 10 kilo en gelijk in diepvries te zetten. Zij wijst erop, dat er nooit een vergunning verstrekt kan worden aan deze boten op basis van de wetgeving. In de wetgeving staat duidelijk aangegeven wat de technische voorwaarden zijn voor het verstrekken van een vergunning.

De FSA heeft de minister gevraagd om wildgroei binnen de sector op korte termijn aan te pakken. Door overbevissing zal de totale sector kapot gaan, benadrukken de organisaties.

In De Nationale Assemblee hebben oppositie én coalitie zich zeer kritisch uitgelaten over de komst van de Chinese fabrieksschepen. De handelingen van de minister worden op de voet gevolgd, waarbij is aangegeven dat er geen vergunningen meer gegeven zouden worden voor trawlervisserij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten