woensdag 28 november 2018

Het staat vast: Curacao's oud-premier Gerrit Schotte moet de cel in

OM Curaçao: 'De gevangenisstraf van Schotte geniet nu prioriteit, er is geen ontkomen meer aan'


Het staat vast: over een week moet Gerrit Schotte (MFK) de cel in. De Hoge Raad heeft gisteren geoordeeld, dat de veroordeling van de oud-premier en zijn partner wegens onder meer ambtelijke corruptie en witwassen in stand dient te worden gehouden. Daarmee zijn de opgelegde straffen van 3 jaar cel voor Schotte en 15 maanden voor zijn partner Cicely van der Dijs definitief. 

'Er is geen ontkomen meer aan', zo stelt het Openbaar Ministerie in een reactie vandaag, woensdag 28 november 2018, het Antilliaans Dagblad.  De gevangenisstraf van Schotte geniet nu prioriteit, aldus het Openbaar Ministerie (OM) verder.

'Het Openbaar Ministerie heeft sinds 1 oktober 2017 een aanwijzing gekregen van de procureur-generaal voor de executie van straffen. Daarin staat dat wij met de hoogste prioriteit en voorrang gevangenisstraffen ten uitvoer brengen van 24 maanden of langer. Dit geldt voor gevallen van moord, doodslag, zware mishandeling met de dood tot gevolg, mensenhandel, dood door schuld in verkeer en ambtelijke corruptie en integriteitsschendingen. Dat laatste is zeker het geval in de zaak van Schotte. Zijn gevangenisstraf heeft dus voorrang. Die van Cicely van der Dijs niet.'

Om het vonnis van de Hoge Raad tot uitvoering te brengen, dient het OM wel, conform artikel 610 van het Wetboek van Strafvordering van Curaçao, acht dagen te wachten. In die acht dagen wordt Schotte de tijd gegund zijn zaken op orde te brengen en afscheid te nemen en dient het OM onder andere het vonnis te betekenen aan zowel Schotte als Van der Dijs en een gesprek te voeren met de leiding van gevangenis Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK) over plaatsing. Hoe de gevangenneming van Schotte uiteindelijk zal plaatsvinden, is vooralsnog onbekend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten