woensdag 28 november 2018

DNA-delegatie woont 36e ACP-EU vergadering in Cotonou, Benin, bij

Misiekaba en Watamaleo (NDP) en Sharman (VHP) naar Benin


Een delegatie van De Nationale Assemblee (DNA) onder leiding van André Misiekaba (fractieleider NDP) woont de 36e ACP-EU vergadering in Cotonou, Benin, bij. De vergadering duurt van 1 tot en met 5 december. Dew Sharman (VHP) en Grace Watamaleo (NDP) maken deel uit van de delegatie, aldus meldt De Nationale Assemblee op haar website. 

Deze parlementaire vergadering brengt gekozen vertegenwoordigers van de Europese Gemeenschap, leden van het Europees Parlement en de staten in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan (ACS-landen) samen.

Het Cotonou-akkoord legt de samenwerking tussen de Europese Unie en de ACP-landen vast. Het is het belangrijkste Europese instrument voor ontwikkelingssamenwerking, omvat hulpmiddelen en regelt de handels- en politieke relaties tussen de Europese Unie (EU) en haar partnerlanden.

Suriname is lid van de Afrikaanse, Caribische & Pacifische Staten (ACP). De ACP-landen hebben een formele samenwerking met de EU (Cotonou-Overeenkomst).

De Overeenkomst van Cotonou is het overkoepelende kader voor de betrekkingen van de EU met de staten in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan (ACS-landen). De overeenkomst werd in 2000 aangenomen en vervangt de Overeenkomst van Lomé van 1975.
Het is de meest uitgebreide partnerschapsovereenkomst tussen ontwikkelingslanden en de EU en regelt de betrekkingen van de EU met 79 landen, waaronder 48 landen uit Afrika bezuiden de Sahara.

Hoofddoel van de overeenkomst is het terugdringen en uiteindelijk uitroeien van armoede, en bijdragen tot de geleidelijke integratie van de ACS-landen in de wereldeconomie. Ze is gebaseerd op drie pijlers:
ontwikkelingssamenwerking
samenwerking op economisch en handelsgebied
de politieke dimensie.

(Bron: consilium.europa.eu)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten