woensdag 28 november 2018

Brazilië trekt aanbod in om klimaattop COP25 in 2019 te organiseren

'Budgettaire beperkingen' zouden ten grondslag liggen aan intrekken aanbod


Brazilië trekt haar aanbod in om de klimaattop COP25 in 2019 te organiseren. Dat jaar neemt de pas verkozen extreemrechtse president Jair Bolsonaro zijn functies op. Bolsonaro is een omstreden figuur en wordt ook 'de Braziliaanse Trump' genoemd. Hij is al berucht vanwege zijn omstreden standpunten over onder andere het milieu en inheemsen.

Als reden voor de intrekking, wijst het Braziliaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een persbericht op 'budgettaire beperkingen' en het 'overgangsproces met de nieuwe regering die op 1 januari 2019 haar functies opneemt'. 'De Braziliaanse regering ziet zich gedwongen haar aanbod om de COP25 te ontvangen, in te trekken', klinkt het.

'De ommezwaai om de bijeenkomst niet te organiseren is waarschijnlijk vanwege oppositie van de nieuwe regering, die al meerdere keren de oorlog heeft verklaard tegen duurzame ontwikkeling', zei de milieugroep Observatorio da Clima in een bericht op haar website. 'Het is niet de eerste en zal niet het laatste vreselijke nieuws zijn van Jair Bolsonaro over dit thema.'


Binnen enkele dagen start de klimaattop COP24 in het Poolse Katowice.

(Suriname Mirror/Globo/CNBC/Reuters/Belga/TwitterThe Guardian)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten