woensdag 28 november 2018

Nederlandse van terreur verdachte broers in Suriname blijven in voorarrest

'Brunswijk heeft getuigen onder druk gezet om negatieve verklaringen over mij af te leggen'


De twee Nederlandse broers die in Suriname vastzitten als terreurverdachten, vorig jaar juli opgepakt in Suriname, worden niet in vrijheid gesteld. De rechter heeft woensdag 28 november 2018 een verzoek daartoe afgewezen, omdat ze de aanklachten te serieus vindt en het risico op ontsnapping te groot acht. Dit bericht correspondent Harmen Boerboom voor de NOS.

'We hebben niets strafbaars gedaan en zitten al zestien maanden vast', zei Raoul A. in een pauze tegen journalisten. 'Hou onze paspoorten desnoods zodat we het land niet uit kunnen, maar laat ons in ieder geval de rest van het proces in vrijheid doorbrengen.'

Hij had op de zitting van woensdag een aantal lastige vragen te beantwoorden. Waarom had hij voor de Surinaamse Syrië-ganger Raïz A. bemiddeld en hem in contact gebracht met IS (Islamitische Staat)? Waarom vertaalde hij nieuwssites van IS in het Nederlands? En waarvoor waren de betalingen bestemd die hij van over de hele wereld kreeg?

De verdachte legde uit, dat hij Raïz kende uit de moskee. Hij was een 'broeder' met wie hij veel sprak over het geloof. Op een dag vertrok Raïz naar eigen zeggen naar Nederland, maar een paar weken later meldde hij zich volgens A. vanuit Turkije. 'Zijn geld was op en hij moest op straat slapen. Hij was een vriend van mij en ik heb hem toen geld gestuurd.' 'Ging er dan geen belletje rinkelen toen u hoorde dat hij in Turkije was?', vroeg de rechter. Dat was gebeurd, verzekerde A.

Volgens A. is Raïz niet via hem, maar via een Surinaamse moslima in contact gekomen met strijders in Syrië. 'Zij heeft zelf ook een poging gedaan om Syrië binnen te komen, maar ze werd door Turkije teruggestuurd. Ik heb begrepen dat Raïz intussen gesneuveld is. Zijn ouders geven ons de schuld omdat ze vinden dat hij door ons geradicaliseerd is.'

Het ging tijdens de zitting ook over de betalingen die A. kreeg vanuit onder andere Zuid-Afrika en de Filipijnen. Het geld was bestemd voor een reis van A. naar Syrië. 'Ik had sympathie voor de strijd die er daar gevoerd werd. Na het zien van de vreselijke beelden van slachtingen onder de burgerbevolking wilde ik er zelf ook heen: om te gaan helpen, niet in de gewapende strijd, maar in de hulpverlening.' Het geld dat hij voor de reis had gekregen ging uiteindelijk op aan de reparatie van zijn auto en een airco voor zijn zwangere vrouw.

'Uw vrouw heeft u in haar getuigenis als een fanatiekeling afgeschilderd die haar dwong om mee te werken aan dingen waar ze niets mee te maken wilde hebben, bijvoorbeeld het vertalen van de nieuwssites van IS van het Engels in het Nederlands', zo hield de rechter Raoul A. voor.

'Mevrouw de rechter: zij staat onder grote invloed van haar vader, Ronnie Brunswijk. Hij heeft haar onder druk gezet, omdat hij haar uit de gevangenis wil houden. Brunswijk heeft ook andere getuigen onder druk gezet om negatieve verklaringen over mij af te leggen.' 

Raouls broer Nasr legde uit, dat ook hij bevangen was door de strijd in Syrië. 'Het idee van een moslimstaat sprak mij zeer aan. En de prachtige beelden van het land die ik zag op de nieuwssites van IS deden mij er nog eens extra naar verlangen om af te reizen. Dat wil ik nu nog steeds. Als ik vrij ben en als de oorlog voorbij is.' 

De volgende zitting is 31 januari 2019. Dan zal het verhoor verder gaan en zal de Officier van Justitie de strafeis uitspreken..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten