vrijdag 12 oktober 2018

Ondanks diefstal bij SoZaVo is in meeste districten Algemene Kinderbijslag uitbetaald

'Ik kan nog niet aangeven hoe groot het bedrag is dat is gestolen, we zijn nog bezig te berekenen'


Hoewel een groot geldbedrag bestemd voor de uitbetaling van de Algemene Kinderbijslag (AKB) is gestolen, heeft dat niet veel effect op de verdere betaling. In de meeste districten is de betaling al geschied, zegt Angela Salmo, waarnemend directrice van Sociale Zaken bij het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo). Alleen het ressort Tapanahoni in Sipaliwini moet binnenkort nog aangedaan worden. Die financiële middelen zijn bij de bank, zo bericht de Ware Tijd vrijdag 12 oktober 2018.

Het geld dat is verdwenen was voor de nabetaling van Kinderbijslag in Paramaribo. Hiermee zou deze week gestart worden. 'Ik kan nog niet aangeven hoe groot het bedrag is dat is gestolen. We zijn nog bezig dat te berekenen', zegt Salmo.

Tot zaterdag was de dienst Administratieve Uitbetalingen Sociale Voorzieningen (AUSV) nog druk bezig met de uitbetaling in Paramaribo. Het gaat om de uitbetaling van de AKB over 2017.

De waarnemend directrice zegt, dat toen de inbraak maandag was ontdekt, het diensthoofd van AUSV, Monche Atompai, direct aangifte heeft gedaan bij de politie. Zij weet niet of de deur(en) van het gebouw van AUSV zijn geforceerd. 'De ruimte waar het geld was, is afgebakend door de politie en geen enkele medewerker mag daar gaan', zegt Salmo.

De twee kisten waarin het geld werd bewaard zijn leeg teruggevonden in het district Wanica. Waar ze precies zijn aangetroffen, wil de waarnemend directrice vanwege het politieonderzoek niet prijsgeven. Naar haar zeggen worden camerabeelden bekeken door de politie. Ze weet niet of er sprake is van een 'inside job'. 'Voor zover ik weet zijn er geen medewerkers aangehouden. Ze worden wel opgeroepen door de politie.'

Het is niet voor het eerst dat geld is verdwenen bij het ministerie. In maart van dit jaar werden zes personen aangehouden verdacht van verduistering van geld bij het ministerie. Ook dat geld was bestemd voor uitbetaling van de maandelijkse Algemene Kinderbijslag, AKB. Het betrof de betaling over het gehele jaar 2016. De verduistering vond in 2015 plaats, tijdens de eerste regering Bouterse.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten