vrijdag 12 oktober 2018

Jaarlijks drugsoverleg Suriname-Nederland in Paramaribo - 'Samenwerking behoeft meer diepgang'

(Bron foto: NII)
'In 2019 moet er meer tijd in gestopt worden om na te gaan waar zaken beter aangepakt kunnen worden'


De delegatie van het drugsoverleg Suriname-Nederland heeft maandag en dinsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie. De delegatie van Suriname stond onder leiding van procureur-generaal Roy Baidjnath Panday en van  Nederland onder leiding van Esther van Dijk, waarnemend directrice van de Directie Rechtshandhaving en Criminaliteitsbestrijding in Nederland. Dit bericht vrijdag 12 oktober 2018 het Nationaal Informatie Instituut, NII.

Dit overleg heeft tot doel het tegenhouden van drugsuitvoer uit Suriname en voorkomen dat er drugs uit Suriname in Nederland terecht komt. De samenwerking bestaat niet alleen uit technische assistentie, maar ook uit het trainen van het personeel op de luchthaven en ondersteuning in materiaal.

Nederland heeft al jaren voor een budget gezorgd om de samenwerking op het gebied van drugsbestrijding tussen beide landen goed aan te pakken.

Minister Getrouw zei tijdens het bezoek op dinsdag, dat hij blij is met de nauwe samenwerking en geeft aan dat de relatie gecontinueerd zal worden. Volgens Baidjnath Panday zijn tijdens het overleg tien besluiten genomen, die in een document zijn vastgelegd. Onder toeziend oog van Getrouw hebben de delegatieleiders het document ondertekend. Een exemplaar daarvan is aan de bewindsman overhandigd. Het NII neemt niet de moeite om de tien punten te vermelden..., toch essentieel als resultaat van het overleg.

Van Dijk vindt, dat de samenwerking voor Nederland bijzonder is, omdat deze al jaren bestaat. Ze acht het belangrijk, dat goed nagedacht moet worden over hoe de samenwerking meer diepgang te geven. 'Het moet niet stoppen bij deze tien besluiten, maar het komend jaar moet er meer tijd in gestopt worden om na te gaan waar zaken beter aangepakt kunnen worden. Alle actoren zijn bij het overleg betrokken en dat is voor ons als Nederland een teken om meer waarde hieraan te hechten.'

Denny van den Berg, politie attaché bij de Nederlandse ambassade, meent dat de drugsproblematiek eenieder aangaat en dat op basis hiervan er zeker samengewerkt moet worden. Getrouw beloofde zijn volledige ondersteuning aan het Openbaar Ministerie en de Operationele Diensten en gaf verder aan dat er onder supervisie van de procureur-generaal de punten zullen worden gerealiseerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten