vrijdag 12 oktober 2018

Diverse omwonenden brandende vuilstort Ornamibo kampen met ademhalingsproblemen

(Bron foto's: Dagblad Suriname)
Rookontwikkeling vuilstortplaats Ornamibo blijft zorgen voor overlast


De bewoners uit de omgeving van vuilstortplaats Ornamibo blijven last ondervinden van de aanhoudende rookontwikkeling in hun woongebied. Het Dagblad Suriname schrijft vandaag, vrijdag 12 oktober 2018, van diverse bewoners op locatie te hebben vernomen, dat de rookontwikkeling vooral voor ademhalingsproblemen zorgt. Een van de bewoonsters zegt aan verschillende aandoeningen te lijden en de huidige situatie verergert de klachten alleen maar.

De redactie van het dagblad belandde op een verjaardagsfeest van een buurtbewoonster, die constant dikke pakken rook in huis en ook buiten moest inademen. Volgens deze gedupeerde hebben ook de schoolgaande kinderen last hiervan. Bovendien zegt ze, dat kleren wassen bijna zinloos is, aangezien de rook direct weer neerdaalt op de kleren die buiten opgehangen worden om te drogen. 'Waar is het NIIMOS (Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname)', vraagt een van de bewoners zich af. 'Want zij moeten ons beschermen tegen milieuvervuiling', zegt hij.

Bij de ingang van Ornamibo konden slechts vanuit een afstand foto’s worden gemaakt, aangezien de toegang tot de vuilnisbelt was verboden voor buitenstaanders.

Opvallend is wel, aldus het dagblad, dat met man en macht wordt geprobeerd om de rookpluimen te bedwingen, maar tot nu toe is dat nog niet gelukt. In de wijde omgeving is de rook goed waar te nemen en wie in de buurt van de Cassialaan (Houttuin) rijdt, begint al last van brandende ogen te krijgen. De redactie kon vier brandweerauto’s uit de verte tellen, maar volgens omstanders waren er meer auto’s op het complex.


Het is nog onbekend hoe lang deze malaise nog zal duren en wanneer de normale situatie terugkeert. Feit is, dat het een ondraaglijke situatie is waarin snel verbetering moet worden aangebracht.

Een van de omstanders is van mening, dat het hoog tijd wordt dat de overheid Ornamibo als vuilnisbelt gewoon moet sluiten en een andere locatie moet zoeken, ergens ver weg van de bewoonde wereld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten