vrijdag 12 oktober 2018

'Concept-suppletoire begroting 2018 Curaçao toont marginaal tekort van 5,9 miljoen gulden'

Minister Gijsbertha kondigt komst integraal plan aan om begroting Curaçao op orde te krijgen


Na het doorvoeren van verschillende maatregelen en wijzigingen op de begroting, vertoont de concept-suppletoire begroting 2018 ‘een marginaal tekort van 5,9 miljoen gulden, inclusief de reeds opgenomen en verwerkte tekortcompensatie van 48 miljoen gulden’. Dat stelt minister Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën in een brief van 9 oktober aan het College financieel toezicht (Cft). De brief is in het bezit van het Antilliaans Dagblad, zo schrijft het dagblad vandaag, vrijdag 12 oktober 2018.

De minister bemerkt ervan overtuigd te zijn dat hij het Cft voldoende inzicht en vertrouwen heeft kunnen geven in een evenwichtige aanpak:

'Deze aanpak, vertaald in de suppletoire begroting, laat een overschot van 42 miljoen gulden zien. Dit overschot ligt boven een derde deel van het tekort van 2017 van 116 miljoen gulden, zijnde bijna 39 miljoen gulden. De begroting is hiermee nog steeds sluitend en voldoet aan de normen van de Rft (Rijkswet financieel toezicht).'

Gijsbertha reageert op de brief van het Cft van 25 september, waarin het College aangeeft nog niet overtuigd te zijn dat het wel goed komt met de uitvoering van de begroting 2018.

In zijn jongste brief adresseert de minister verschillende punten die eerder door het Cft als risicofactor zijn aangemerkt, waaronder de kostenbesparende maatregelen, de belastinginkomsten en de dividenduitkering van UTS en andere overheidsvennootschappen.

Ook kondigt de minister de komst van een integraal plan aan, dat eind oktober gereed moet zijn. Dit plan, dat aansluit op het regeerprogramma 2017-2021, heeft als doel ‘de begroting van Curaçao op orde te krijgen en te houden en gelijktijdig zorg te dragen voor economische groei en herstel van het vertrouwen van burgers, bedrijven en investeerders in de overheid en de instituties van Curaçao’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten